ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Μακάρι κύριε πρωθυπουργέ, αλλά η CPT άλλα λέει για τις ελληνικές φυλακές

Μακάρι κύριε πρωθυπουργέ, αλλά η CPT άλλα λέει για τις ελληνικές φυλακές Κύριο

21:05 - 21 Νοε 2017
Μαριλένα Καραβασίλογλου

Από Μαριλένα Καραβασίλογλου

Με αναλυτικότατο σημείωμα του σήμερα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός υπερηφανεύεται για τις αλλαγές που έχουν γίνει από την κυβέρνηση του, για την βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές και γενικότερα τη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος.

Υποστηρίζει δε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην κατάταξη μεταξύ των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης στους δείκτες βελτίωσης των συνθηκών κράτησης στις ελληνικές φυλακές.

Θα είναι, πάντως, άξιο θαυμασμού αν η Ελλάδα πέτυχε να είναι πρώτη, ανάμεσα στις 47 χώρες του Οργανισμού, στους δείκτες βελτίωσης στις φυλακές, από τον Μάρτιο του 2016 που, με την σύμφωνη γνώμη της παρούσας κυβέρνησης, η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση της για την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές.

Και θα είναι άξιο θαυμασμού διότι, μόλις πριν 18 μήνες η CPT διαπίστωνε ότι:

1.Όσον αφορά τις φυλακές,  εξακολουθούν να υφίστανται τα κύρια προβλήματα υπερπληθυσμού και χρόνιας έλλειψης προσωπικού. Τα προβλήματα αυτά συνίστανται σε  σοβαρές ελλείψεις, ιδίως στην  ανεπαρκή παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και στο εκτεταμένο πρόβλημα της βίας και του εκφοβισμού μεταξύ των κρατουμένων.

Πριν 18 μήνες η CPT κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα είναι έτοιμο να εκραγεί» και ότι οι φυλακές στην Ελλάδα λειτουργούν ως αποθήκες ψυχών»

2. Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Φυλακών Κορυδαλλού ήταν τέτοια που έμοιαζε με ναρκοθετημένο πεδίο,  για τους άρρωστους κρατουμένους, που παραμελούνται και δεν τους παρέχεται η απαιτούμενη φροντίδα.

3. Υπάρχουν σοβαρές ανεπάρκειες, με την κατάσταση των ανηλίκων σε κράτηση, την έκθεσή τους σε κακομεταχείριση από την αστυνομία, τις φτωχές συνθήκες κράτησης και τις απαράδεκτες συνθήκες στις οποίες βρίσκονται ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Όπως πολύ διπλωματικά σας «ξεμπρόστιαζε» τότε κύριε πρωθυπουργέ η CPT, από τον Μάρτιο του 2016 το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε δεσμευθεί να  καταρτίσει ένα στρατηγικό σχέδιο για την βελτίωση  στο σύστημα των φυλακών και είχε διαμηνύσει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης σας, ότι θα λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των συστημικών ελλείψεων, κυρίως όσον αφορούσε την παροχή υπηρεσιών υγείας στους κρατουμένους.

Πότε, τώρα, καταρτίσατε αυτά τα στρατηγικά σχέδια και πότε τα εφαρμόσατε, μέσα σε 18 μήνες, είναι πράγματι άξιο θαυμασμού.

Ολόκληρη η έκθεση της CPT στο συνημμένο (αγγλικά)

https://www.coe.int/en/web/cpt/-/council-of-europe-anti-torture-committee-publishes-report-on-greece

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 21:15 - 21 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.