ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τζον Μπόλτον: Πέντε ανησυχητικές απόψεις του «γερακιού» του Τράμπ

Τζον Μπόλτον: Πέντε ανησυχητικές απόψεις του «γερακιού» του Τράμπ Κύριο

14:29 - 23 Μαρ 2018
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Η επιστροφή του Τζον Μπόλτον, του «γερακιού» της διακυβέρνησης Μπους στην θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, έχει ήδη σπείρει την ανησυχία για τα όσα μπορεί να σχεδιάζονται στην Ουάσιγκτον.

 

Οι θέσεις του Μπόλτον είναι ακραίες, σε βαθμό που διεθνείς αναλυτές έχουν ήδη αρχίσει να προειδοποιούν και πάντως όλοι αντιμετωπίζουν πλέον με αγωνία τα όσα εκτυλίσσονται στην αμερικανική πρωτεύουσα και τις σχέσεις της κυβέρνησης Τραμπ με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ιδού πέντε από τις θεμελιώδεις θέσεις του Μπόλτον, που μάλλον δικαιολογούν κάθε ανησυχία:

 

-          Μία προληπτική επίθεση κατά της Βορειας Κορέας είναι απολύτως νομιμοποιημένη και δικαιολογημένη. «Δεδομένων των κενών από την πληροφόρηση των μυστικών μας υπηρεσιών, δεν θα πρέπει να περιμένουμε έως την τελευταία στιγμή», έχει γράψει προσφάτως

-          Μάλλον και ο βομβαρδισμός του Ιράν είναι ΟΚ. Το 2015 έλεγε: «Ο χρόνος είναι πολύ λίγος, αλλά μία αεροπορική επίθεση μπορεί ακόμη να είναι επιτυχής».

-          Δεν φαίνεται να συμπαθεί και πολύ τον ΟΗΕ: «Τα Ηνωμένα Εθνη δεν υπάρχουν», έλεγε το 1994, «αλλά μία διεθνής κοινότητα, της οποίας κατά περίσταση μπορεί να ηγηθεί η μοναδική αληθινή δύναμη που έχει απομείνει στον κόσμο και αυτή είναι οι ΗΠΑ, όποτε εξυπηρετούνται τα συμφέροντά μας και μπορούμε να πείσουμε του υπόλοιπους να μας ακολουθήσουν».

-          Ο πόλεμος του Ιράκ δεν ήταν λάθος. «Είναι απλοϊκό να λέει κανείς ότι η ανατροπή του Σαντάμ ήταν λανθασμένη», έχει υποστηρίξει.

-          Η αντιμετώπιση της Ρωσίας πρέπει να είναι δυναμική. Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό της δηλητηρίασης του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκρίπιαλ στην Βρετανία, για την οποία έχει κατηγορηθεί η Ρωσία, ο Μπόλτον έχει δηλώσει ότι η Δύση θα πρέπει να δώσει «μία πολύ δυναμική απάντηση».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.