ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο Ελ Μάσρι,οι μυστικές πτήσεις της CIA και η «Μακεδονία»

Ο Ελ Μάσρι,οι μυστικές πτήσεις της CIA και η «Μακεδονία» Κύριο

22:05 - 12 Ιουν 2018
Μαριλένα Καραβασίλογλου

Από Μαριλένα Καραβασίλογλου

Χρόνια πριν και όταν η Ντόρα ήταν ΥΠΕΞ της Ελλάδος και η Ελσα Παπαδημητρίου, κολλητή της φίλη, ήταν επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Γερουσιαστής Ντίκ Μάρτι είχε ξεκινήσει μία έρευνα για τις μυστικές πτήσεις και παράνομες μεταφορές υπόπτων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ανάμεσα σ’ αυτά που ανακάλυψε και έγιναν αργότερα αντικείμενο προσφυγών στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν και η περίπτωση του Ελ Μάσρι, που παραδόθηκε από την τότε κυβέρνηση των Σκοπίων στην CIA, συνελήφθη, κρατήθηκε σε μυστικές φυλακές στην Ευρώπη και αργότερα κλείσθηκε στο Γκουαντάναμο.

Τον έσωσε που είχε την Γερμανική υπηκοότητα και κατ’ απαίτηση της Γερμανικής κυβέρνησης και αφού είχε τραβήξει τα πανδεινα, απελευθερώθηκε από το Γκουαντάναμο, έκανε προσφυγή για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου και δικαιώθηκε.

Ήταν η πρώτη απόφαση του Δικαστηρίου με την οποία καταδικάζονταν, ουσιαστικά, οι παράνομες πρακτικές της CIA στην Ευρώπη.

Προσπαθώντας να εκμαιεύσω μία εκτίμηση για την αποτελεσματικότητα που μπορεί να είχε η έρευνα του Ντίκ Μάρτι, για τις παράνομες δραστηριότητες της CIA στην Ευρώπη, ρώτησα την Έλσα Παπαδημητρίου.

«Παραδίνοντας τα Σκόπια τον Ελ Μάσρι στην CIA, έβαλαν υποθήκη και το όνομα «Μακεδονία» κάποια στιγμή να πάρουν και να μπουν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», μου απήντησε.

Ελάχιστη συμβολή στην ιστορική γνώση και στην απομυθοποίηση της δήθεν διαπραγμάτευσης για το όνομα.

Παλιά γραμμάτια εξοφλούνται τώρα, με την συναίνεση εντολοδόχων υπαλλήλων των ΗΠA.

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.