ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τι σας φταίει ο Καβάφης;

Τι σας φταίει ο Καβάφης; Κύριο

16:14 - 20 Αυγ 2018
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Συγχωρέστε μας για τη σχολαστικότητα, αλλά επειδή ο Κωνσταντίνος Καβάφης βρέθηκε μπλεγμένος στα πολιτικά παιχνίδια ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με αφορμή την έξοδο από τα μνημόνια, νιώσαμε την ανάγκη να τον υπερασπιστούμε.

Από τη μία ο Αλέξης Τσίπρας που αποφάσισε να πάει στην Ιθάκη για το διάγγελμα της εξόδου από το πρόγραμμα. Εκεί που ο Καβάφης θα χρησιμοποιηθεί σαν… εργαλείο για να περάσουν πολιτικά μηνύματα. Εκεί που και ο Όμηρος ενδέχεται να παιχτεί σε… διασκευή από τον Πρωθυπουργό, όπως τότε που είχε πει το αλησμόνητο «ο Οδυσσέας έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες».

Αλλά σα να μην έφταναν οι προχειρότητες του κ. Τσίπρα έρχεται και η ΝΔ να επιδεινώσει το πρόβλημα και σε ανακοίνωση που εξέδωσε για να… πειράξει τον Πρωθυπουργό προχώρησε και σε μία μικρή… αλλοίωση του ποιήματος «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη.

«Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.

Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.

Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια»

Αυτοί είναι οι στίχοι του Καβάφη. Η ΝΔ έκανε τις… παρεμβάσεις της. Έκανε το «άλλα» «αλλά» και πρόσθεσε ένα «τίποτα» μετά το «δώσει» για να γίνει πιο κατανοητό το ποίημα. Σοβαρή αστοχία, που ας ελπίσουμε να μην επαναληφθεί.

Σ.Π.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:37 - 20 Αυγ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.