ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Μία ομιλία διαμάντι για την… μεταδημοκρατία

Μία ομιλία διαμάντι για την… μεταδημοκρατία Κύριο

12:28 - 06 Νοε 2018
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Μέσα στην κανονικότητα της παραδοξότητας που βιώνουμε καθημερινά, εμφανίζονται κάποιες στιγμές διαμάντια. Τα οποία δεν πρέπει επ ουδενί να περνούν απαρατήρητα και να μένουν κρυφά. Να μην έχουν οι πολίτες την ευκαιρία να τα θαυμάσουν, θα ήταν κρίμα μεγάλο.

 

Τέτοια διαμάντια, στο πεδίο του πολιτικού λόγου προσφέρονται ενίοτε, από πρόσωπα που δεν θα περίμενε κάποιος. Όπως από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο.

Φαίνεται πως εσχάτως έχει και φιλοσοφικές και ιδεολογικές αναζητήσεις. Και ότι πάντως έχει γοητευτεί από τα αριστερά ιδεώδη και τον σχετικό τρόπο εκφοράς του λόγου.

Μιλώντας σε ημερίδα με το πολύ ενδιαφέρον θέμα «Ιδρυση και λειτουργία μονάδων εσωτερικού ελέγχου στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης», ανέφερε τα εξής μνημειώδη:

«Ηδη στην Ελλάδα προάγγελος της μεταδημοκρατίας, την οποία ορισμένοι προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν, τη μεταδημοκρατία που αποτελεί κεκαλυμένη οικονομική φεουδαρχία, υπήρξε προάγγελος αυτής της κατάστασης, επαναλαμβάνω, υπήρξε η ανατροπή δημοκρατικά εκλεγμένου πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του και η αντικατάστασή του από εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο. Στη μεταδημοκρατία δεν χρειάζονται πραξικοπήματα και αποστασίες για να ανατραπούν δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Υπάρχουν άλλοι τρόποι πιο εξευγενισμένοι, πιο ραφιναρισμένοι και πολύ πιο εύπεπτοι», κλπ., κλπ…. A, ναι: είπε και για «σκοτεινούς κύκλους», για «οικονομική φεουδαρχία» και άλλα τέτοια. 

Πιθανολογείται ότι με αυτά ο κ. Παπαγγελόπουλος, έστω και μιλώντας εκτός θέματος της ημερίδας, εννοούσε την αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου από την Πρωθυπουργία και την ανάληψή της από τον Λουκά Παπαδήμο το 2011.

Ίσως ξεχνά κάποιες λεπτομέρειες. Όπως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα παλικάρια του στις πλατείες είχαν τότε κηρύξει την επανάσταση και είχαν σηκώσει την χώρα στο πόδι, ότι ο Παπαδήμος είχε την εμπιστοσύνη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι ο Παπανδρέου είχε μήνες νωρίτερα συζητήσει την αποχώρησή του από την Πρωθυπουργία και ότι εν τέλει, η πραξικοπηματική εκείνη κυβέρνηση είχε οδηγήσει με τρόπο καθόλου πραξικοπηματικό την χώρα σε εκλογές μερικούς μήνες αργότερα.

Αν μη τι άλλο πάντως, οι επισημάνσεις του υπουργού κατατάσσονται στα αξιοσημείωτα της περιόδου…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.