ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο Σημίτης, η Die Welt και η επίσκεψη Μέρκελ

Ο Σημίτης, η Die Welt και η επίσκεψη Μέρκελ Κύριο

15:28 - 04 Ιαν 2019
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Λίγες ημέρες προτού αφιχθεί στην Αθήνα η Ανγκελα Μέρκελ (την ερχόμενη Πέμπτη), μία έγκυρη γερμανική εφημερίδα δημοσιεύει ένα κείμενο-προειδοποίηση για την Ελλάδα και την κυβέρνησή της.

 

Μεταξύ των άλλων η Die Welt γράφει: «Τον πρώτο χρόνο μετά το τέλος των πακέτων διάσωσης που έλαβε η μεσογειακή χώρα (σ.σ. η Ελλάδα) που επλήγη από την οικονομική κρίση, όλο και περισσότεροι αναλυτές διερωτώνται: στις 20 Αυγούστου του 2018, η Αθήνα απελευθερώθηκε από τα προγράμματα διάσωσης των δανειστών. Προκειμένου να αποφευχθεί μια ελληνική χρεοκοπία, η Ε.Ε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρείχαν βοήθεια στη χώρα από το 2010, ύψους 289 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και τώρα, η κυβέρνηση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς -ΣΥΡΙΖΑ - και το λαϊκίστικο κόμμα των ΑΝΕΛ που συνέταξαν τον προϋπολογισμό της χώρας, κάνουν ανυπόμονοι χρηματικά δώρα- στις οικογένειες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων, σε αγρότες και δημόσιους υπαλλήλους, σε συνταξιούχους και καταναλωτές, οι οποίοι όμως δεν ωφελούνται τουλάχιστον έμμεσα από τη χρηματική ευλογία».

 

Και το δημοσίευμα συνεχίζεται με την εξής διαπίστωση και πρόβλεψη: «Η Ελλάδα δεν κατάφερε να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές. Το χρέος είναι ιλιγγιώδες αγγίζοντας το 178% του ΑΕΠ. Τα τραπεζικά βιβλία είναι φορτωμένα με επισφαλή δάνεια. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να είναι διασφαλισμένη το πολύ έως το 2038. Εάν η χώρα δεν επιτύχει σύντομα την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, τότε στη χειρότερη περίπτωση θα χρειαστεί νέα πακέτα βοήθειας - μια κατάρρευση για την ΕΕ και την Ευρωζώνη».

 

Πόσο διαφέρουν αυτά από τα όσα είπε προ ημερών ο Κώστας Σημίτης στην συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής; Ελάχιστα.

 

Και πόσο ελπίζει η κυβέρνηση ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έρχεται εδώ για να μοιράσει επαίνους και συγχαρητήρια;

 

Όσο και αν σε αυτό ελπίζει και ασχέτως του τι θα λεχθεί δημοσίως, καλό θα είναι να προετοιμάζεται για άλλα…

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.