ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο Κυριάκος θέλει αλλαγή της ελληνογερμανικής σχέσης. Γίνεται;

Ο Κυριάκος θέλει αλλαγή της ελληνογερμανικής σχέσης. Γίνεται; Κύριο

15:08 - 11 Φεβ 2019
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Το ότι οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ με την γερμανική κυβέρνηση δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές, ήταν γνωστό.

 Φάνηκε δε αυτό πολύ ξεκάθαρα με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών, όπου ακόμη και δημοσίως η καγκελάριος Μέρκελ έκανε υποδείξεις στον κ. Μητσοτάκη, ενώ γερμανοί αξιωματούχοι έως και σήμερα δηλώνουν ενοχλημένοι από την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την άρνησή της να ψηφίσει την συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ.

 

Τη  προηγούμενη εβδομάδα πάντως, στην σύνοδο του ΕΛΚ στην Αθήνα, ο βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής Μάνφρεντ Βέμπερ δεν ήταν φειδωλός στα καλά σχόλια και την παροχή στήριξης στον κ. Μητσοτάκη. Όμως ο Βέμπερ δεν είναι καγκελάριος. (Στην φωτογαφία από παλαιότερη συνάντηση, ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν χαρίζει στον κ. Μητσοτάκη μία φανέλα της Μπάγερν Μονάχου).

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στην συνάντηση που είχε την Δευτέρα με εκπροσώπους γερμανικών επιχειρήσεων, δεν είναι ασήμαντα και είναι μάλλον ενδεικτικά, τόσο για όσα προηγήθηκαν, όσο και για τον ρόλο των Γερμανών τα τελευταία χρόνια και το ποιος θα πρέπει να είναι αυτός τα επόμενα.

 

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει η ατζέντα των Ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων. Αρκετά σαφές το μήνυμα και όπως είπε από την σχέση πιστωτή - οφειλέτη που είχε επικρατήσει τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να υπάρξει μια ουσιώδης μετάβαση σε ένα νέο πλαίσιο αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με επίκεντρο τις επενδύσεις.

 

Γίνεται; Θα το δούμε…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.