ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Από τους πολίτες που δεν κατάλαβαν στην «συμμετρική συρρίκνωση»

Από τους πολίτες που δεν κατάλαβαν στην «συμμετρική συρρίκνωση» Κύριο

13:40 - 04 Ιουν 2019
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Αν κάτι φαίνεται ξεκάθαρα όσο περνούν οι ημέρες από τις ευρωεκλογές και τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αναζητούν τα αίτια της ήττας τους. Ψάχνουν απλώς για δικαιολογίες. Και η μία είναι πιο προκλητική, αμήχανη και χαριτωμένη από την άλλη.

Η αρχική γραμμή ήταν ότι οι πολίτες δεν κατάλαβαν ούτε γιατί έπρεπε να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και γιατί τελικά δεν τον ψήφισαν.

Δεν πολυέπιασε.

Η δεύτερη ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά μόλις εννέα μήνες, αφότου δηλαδή έληξε τυπικά το μνημόνιο.

Αυτή εκφράστηκε αρχικώς από την Θεανώ Φωτίου και ακολούθησε το βράδυ της Δευτέρας ο Γ. Κυρίτσης. Μιλώντας στο One Channel είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Eχουμε κάτι λιγότερο από ένα χρόνο, μόλις δέκα μήνες που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε το δικό μας πρόγραμμα». Το προηγούμενο πρόγραμμα, που δεν ήταν δικό τους, το χαρακτήρισε «σιδερένιο κοστούμι». Παραβλέποντας την γνωστή, κρίσιμη λεπτομέρεια: ότι με ευθύνες της κυβέρνησης αναγκάστηκαν όλοι να στριμωχτούν στο σιδερένιο κοστούμι. Πάλι καλά που δεν είπε ότι ήταν «γύψος»…

Εν τέλει όμως ο κ. Κυρίτσης έδωσε και μία δική του ερμηνεία στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ «υπέστη μια συμμετρική συρρίκνωση που είχε να κάνει με όλες τις κοινωνικές τάξεις, με όλες τις ηλικιακές ομάδες» και συμπλήρωσε ότι διαμορφώθηκε ένα κλίμα αθροιστικής δυσαρέσκειας των πολιτών μετά από δέκα χρόνια κρίσης.

Η διαπίστωση είναι ακριβής, αλλά ως δικαιολογία θεωρεί ο κ. Κυρσίτσης ότι είναι επαρκής;

Προσέθεσε πάντως και μία άλλη άποψη: ότι «το έργο που έκανε η κυβέρνηση στους μη μνημονιακούς τομείς ήταν ό,τι πιο προηγμένο έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».

Όπως ας πούμε στην Παιδεία, να υποθέσει κάποιος;

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.