ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο Βενιζέλος αποχαιρέτησε το Κοινοβούλιο χειροκροτούμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ (video)

Ο Βενιζέλος αποχαιρέτησε το Κοινοβούλιο χειροκροτούμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ (video) Κύριο

14:00 - 06 Ιουν 2019
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Αναμφισβήτητα, η αποχώρηση του Βαγγέλη Βενιζέλου από το Κοινοβούλιο έχει έναν ιστορικό χαρακτήρα. Και υπό αυτήν την έννοια, η αποχαιρετιστήρια ομιλία του το πρωί της Πέμπτης ήταν εξίσου ιστορική. Ίσως ακόμη και επειδή απευθυνόταν μόνον στους παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον Λεωνίδα Γργοράκο, οι οποίοι και τον χειροκρότησαν. Το Κίνημα Αλλαγής και η υπόλοιπη αντιπολίτευση είχαν αποχωρήσει.

Εχοντας αφιερώσει τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο μέρος της παρουσίας στο Κοινοβούλιο και στην ανάδειξη πολιτικών, νομικών και πολιτειακών ζητημάτων, ο κ. Βενιζέλος ανέβηκε στο βήμα στο πλαίσιο της συζήτησης για την αλλαγή των ποινικών κωδίκων και εκφώνησε μία ομιλία με ιδιαίτερη σημασία.  

«Αποχωρώ από τη Βουλή μετά από 26 χρόνια αδιάλειπτης θητείας», σημείωσε μεταξύ των άλλων και προσέθεσε: «Υπηρέτησα 17 χρόνια στην κυβέρνηση, υπήρξα πρόεδρος κόμματος, θέλω να ευχαριστήσω την ελληνική δημοκρατία γιατί με τίμησε με τόσο υψηλά αξιώματα».

Εξέφρασε την λύπη του, επειδή «έτυχε να είναι κολοβή η σημερινή συνεδρίαση γιατί αποχώρησε η αντιπολίτευση» και συνέχισε λέγοντας: «Τώρα έχω την ευκαιρία να απευθύνομαι στους πολιτικούς μου αντιπάλους. Εύχομαι στην επόμενη βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθεί την σημασία της εθνικής ενότητας. Εύχομαι να συνειδητοποιήσει τη σημασία που έχουν τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης, την αξία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, του κύρους του κοινοβουλίου».

Σημείωσε όμως και ότι: «Πρωτίστως όμως, θα ήθελα να απευθυνθώ στην αίθουσα. Τα τείχη της αίθυουσας αυτής έχουν αυτιά και μνήμη. Η κοινοβουλευτική Ιστορία είναι ίσως το πιο σημαντικό τμήμα της Ιστορίας του έθνους, στους δύο αιώνες ζωής του νεοελληνικού κράτους. Στις κοινοβουλετκές συζητήσεις και στα πρακτικά συμπυκνώνεται η αγωνία, η εμπειρία, τα επιτεύγματα, οι ήττες και οι νίκες του έθνους. Είναι το corpus που συνολικού κεκτημένου του έθνους».  

Η τελευταία φράση του κ. Βενιζέλου από το βήμα της Βουλής ήταν αυτή: «Δεν θα είμαι, όπως είπα, μέλος της επόμενης Βουλής. Είμαι όμως και θα είμαι πάντα μάχιμος και ενεργός πολίτης και πιστεύω ότι αυτό είναι ό,τι σημαντικότερο μπορεί να κάνει κάποιος σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα όπως το δικό μας, σας ευχαριστώ».

Δείτε το βίντεο και διαβάστε στο Συνοδευτικό Υλικό την αποχαιρετιστήρια ομιλία του Βαγγέλη Βενιζέλου στην Βουλή: 

 

 

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 14:50 - 06 Ιουν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.