ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Γιάννης Πρετεντέρης για τον δικομματισμό στην Ελλάδα Κύριο

09:19 - 16 Ιουλ 2019
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Το τι είναι ο δικομματισμός λίγο πολύ όλοι το ξέρουν. Δύο κόμματα κυριαχρούν στην πολιτική ενός κράτους, εναλλάσσονται στην εξουσία, αλληλοκατηγορούνται, άλλοτε φτάνουν σε ακραίες πολώσεις, άλλοτε συναινούν σε βασικές αρχές.

 

Είναι όμως αυτό κάτι καλό ή κάτι κακό και γιατί; Σε αυτό δεν συμφωνούν όλοι.

 

Το φαινόμενο, τις μορφές του και τις ερμηνείες του περιγράφει και αναλύει στο νέο του βιβλίο ο Γιάννης Πρετεντέρης. «Ο δικομματισμός στην Ελλάδα (1977-2012)», δεν είναι απλώς μία καταγραφή αριθμητικών και στατιστικών στοιχείων. Είναι στην πραγματικότητα  μία ευσύνοπτη  παρουσίαση της πολιτικής Ιστορίας της Ελλάδας από την Μεταπολίτευση έως και τις ημέρες μας. 

 

Αρχής γενομένης από τις εκλογές του 1977 έως και το 2012, δύο κόμματα (ΝΔ και ΠαΣοΚ) κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή με τα αθροιστικά ποσοστά τους να πλησιάζουν έως το 90% (στις εκλογές του 1985), αλλά και να υποχωρούν δραματικά στο 32% το 2012. 

 

Η μελέτη του Πρετεντέρη εισέρχεται στο πεδίο της ιστορικής ερμηνείας και ανάλυσης, καθώς δεν παρατίθενται απλώς προσωπικές εκτιμήσεις και απόψεις. Υπό αυτήν την έννοια, το βιβλίο είναι μία χρήσιμη αφορμή σκέψης για τους παλαιότερους, κυρίως όμως μία απαραίτητη σύνοψη της τελευταίας περιόδου της ελληνικής πολιτικής Ιστορίας για τους νεότερους. 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:08 - 16 Ιουλ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.