ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ποιο κόμμα έχει τις περισσότερες γυναίκες και άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά της νέας Βουλής

Ποιο κόμμα έχει τις περισσότερες γυναίκες και άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά της νέας Βουλής Κύριο

12:09 - 19 Ιουλ 2019
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Κάποια αρκετά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία μας δίνουν μία πρώτη γεύση για την σύνθεση της νέας Βουλής. Δεν οδηγούν αναγκαστικά σε μία θετική ή αρνητική αξιολόγηση, είναι όμως - όπως κάθε στατιστική παρουσίαση - μία αντιπροσωπευτική εικόνα της στιγμής.

 

Επειδή πολύς λόγος έγινε για το πόσες γυναίκες περιέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυβέρνησή του και στον βαθμό που το συγκεκριμένο στοιχείο εξακολουθεί να έχει κάποια σημασία, καλό είναι να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ότι το κόμμα με τις περισσότερες γυναίκες στην κοινοβουλευτική του ομάδα είναι το ΜεΡΑ 25. Πέντε στους εννέα εκλεγμένους είναι γυναίκες, κάτι που αντιστοιχεί σε ποσοστό 55,5%. Ας δούμε στην πορεία αν αυτό θα έχει κάποια σημασία και ποια. 

 

Ως προς την επαγγελματική εκπροσώπηση, πρώτοι με απόσταση παραμένουν οι δικηγόροι με συνολικά 69 βουλευτές, ακολουθούν οι γιατροί με 31, οι αρχιτέκτονες μηχανικοί και οι δημοσιογράφοι με 30, ενώ ακαδημαϊκοί είναι «μόλις» 25. 

 

Ίσως το πιο ενδιαφέρον από όλα τα στοιχεία είναι το ποσοστό ανανέωσης αυτής της Βουλής, όχι αναγκαστικά ως προς την ηλικιακή σύνθεση, αλλά κυρίως ως προς το πόσοι βουλευτές είναι νεοεκλεγέντες και πόσοι επανεκλέχθηκαν. Με βάση αυτό, η νέα Βουλή αποτελείται σε ποσοστό 52,3% από νεοεκλεγέντες. Μένει να φανεί αν αυτό θα αποδειχθεί θετικό ή όχι. 

 

Η σχετική παρουσίαση έγινε από την ηλεκτρονική κοινοβουλευτική επιθεώρηση Vouliwatch σε συνεργασία με την LIFO. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.