ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο μαγικός αριθμός «180» και η σημασία του στην νέα Βουλή

Ο μαγικός αριθμός «180» και η σημασία του στην νέα Βουλή Κύριο

12:30 - 23 Ιουλ 2019
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ανακοινώθηκαν, ψηφίστηκαν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλέον και την εμπιστοσύνη της Βουλής, προκειμένου να αρχίσει να εφαρμόζει όσα εξήγγειλε. Από την τήρηση των δεσμεύσεών του ή όχι θα κριθεί.

 

Έως ότου παρέλθει ο αναγκαίος χρόνος για κάτι τέτοιο θα κληθεί να διεκπεραιώσει μία σειρά από θεσμικές εκκρεμότητες, οι οποίες όμως έχουν και ιδιαίτερη κρισιμότητα. 

 

Μία από αυτές είναι η συνταγματική αναθεώρηση, μία άλλη είναι ο εκλογικός νόμος, η κατάργηση δηλαδή της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και άμεση ισχύς του νέου συστήματος από τις επόμενες και όχι από τις μεθεπόμενες εκλογές. 

 

Οι δύο αυτές διαδικασίες συνδεόνται και αλληλεπιδρούν, με τρόπο που δεν έχει ακόμη γίνει αντιληπτός και σαφής. 

 

Η κρίσιμη παράμετρος είναι ότι στην συνταγματική αναθεώρηση περιλαμβάνονται και οι σχετικές αλλαγές στο σχετικό άρθρο 54 του συντάγματος. Το κρίσιμο είναι ότι για την άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού συστήματος με τα όσα ισχύουν σήμερα, απατούνται οι ψήφοι 200 βουλευτών. 

 

Κατά πληροφορίες, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αλλάξει η σχετική διάταξη, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των απαιτούμενων ψήφων στις 180. 

Και έτσι φανερώνεται η σημασία του μαγικού αυτού αριθμού. Το άθροισμα υπάρχει στους νέους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς και προκύπτει από τους 158 βουλευτές της ΝΔ και τους 22 του ΚΙΝΑΛ. 

Θα είναι μία από τις πρώτες δοκιμές για τις διαθέσεις και τις προθέσεις όλων. Και κατά πάσα βεβαιότητα ένα πρώτο πεδίο σφοδρής σύγκρουσης της ΝΔ, αλλά κυρίως του ΚΙΝΑΛ, με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.