ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Η χαμένη έννοια της αξιοπρέπειας

Η χαμένη έννοια της αξιοπρέπειας Κύριο

13:47 - 06 Αυγ 2019
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Πέρα από οτιδήποτε άλλο στην πολιτική, παράδοξο και ανορθόδοξο, έρχεται η στιγμή που αυτό το οποίο δοκιμάζεται και κρίνεται είναι η αξιοπρέπειτα των προσώπων. Ειδικώς δε των δημοσίων λειτουργών.

 

Υπό αυτό το πρίσμα, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση της διορισμένης από τον ΣΥΡΙΖΑ προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλικής Θάνου, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. 

 

Με αφορμή την τροπολογία της κυβέρνησης, βάσει της οποίας απομακρύνεται από την θέση της, η κ. Θάνου υποστήριξε μεταξύ των άλλων: 

 

«Μας φωτογραφίζουν ως κομματικά πρόσωπα. Δεν είναι λογικά και νομικά βάσιμο να υποστηρίζει κανείς πως αν κάποιος προσέφερε τις υπηρεσίες του σε κάποιο πολιτικό πρόσωπο παίρνει και την κομματική ταμπέλα αυτού του προσώπου». 

 

Και επίσης ότι: «Πάσχει η διάταξη ως προς την αναδρομικότητα και ως προς τον ατομικό φωτογραφικό χαρακτήρα. Πιο φωτογραφική δεν θα μπορούσε να γίνει. Η αναδρομικότητα απαγορεύεται από την ευρωπαϊκό σύνταγμα και από το σύνταγμα για να μην μπορεί η κυβέρνηση να κηρύσσει έκπτωτα όσα πρόσωπα δεν της είναι αρεστά. Η κυβέρνηση δεν έστειλε την διάταξη στην ΚΕΝΕ.

Υπάρχει και νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ότι τέτοια διάταξη αντίκειται στο ενωσιακό δίκαιο. Αντίκειται στις συνταγματικές αρχές, προσβάλει την ανεξαρτησία, την αποτελεσματικότητα και την συνέχεια της ανεξάρτητης αρχής». 

 

Αξίζει να θυμάται κάποιος κατόπιν αυτών μερικά πράγματα για την κ. Θάνου. 

 

  • Ορίστηκε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 
  • Από την θέση αυτή, ορίστηκε υπηρεσιακή πρωθυπουργός πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. 
  • Εν συνεχεία, διορίστηκε νομική σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 
  • Ακολούθως, πριν από μερικούς μήνες προτάθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την θέση της προέδρου της επιτροπής Ανταγωνισμού. Η τοποθέτηση εγκρίθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Χρυσής Αυγής και της Ένωσης Κεντρώων.

 

Επίσης, επί των ημερών της στην ηγεσία του Αρείου Πάγου επιχειρήθηκε κατόπιν δικής της εισήγησης, η αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης προκειμένου να παρατείνει την παραμονή της στην θέση. Η εισήγηση απορρίφθηκε από την διοικητική ολομέλεια του Αρείου Πάγου… 

 

Κάποια πρόσωπα καλό θα ήταν να επιλέγουν την σιωπή και την αξιοπρεπέστερη στάση. Υπάρχει πάντα η επιλογή της αποχώρησης. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.