ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ρηγίλλης: Από έδρα της Χωροφυλακής και της ΝΔ, τώρα ξενοδοχείο

Ρηγίλλης: Από έδρα της Χωροφυλακής και της ΝΔ, τώρα ξενοδοχείο Κύριο

13:50 - 07 Αυγ 2019
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Το ιστορικό κτίριο του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά επί της οδού Ρηγίλλης 18 υπήρξε από 1975 έως και το 2011 όχι απλώς η έδρα των κεντρικών γραφείων της ΝΔ, αλλά και σημείο αναφοράς της πολιτικής ορολογίας της νεότερης Ελλάδας. «Ρηγίλλης», όπως και «Χαριλάου Τρικούπη» κατ’ αντιστοιχία για το ΠαΣοΚ, ήταν κατά έναν παράδοξο τρόπο, οδοί μιλούσαν, σκέφτονταν, αποφάσιζαν, διέγραφαν στελέχη κοκ.

«Η Ρηγίλλης ανακοίνωσε», «Η Ρηγίλλης αποφάσισε…», «Η Ρηγίλλης υπογράμμισε…», αποτελούσαν σχεδόν καθημερινά δημοσιογραφικά κλισέ, τα οποία ωστόσο είχαν και κάτι το γοητευτικό.

Αντίθετα με ό,τι οι περισσότεροι πίστευαν το κτίριο δεν ήταν ιδιοκτησία της ΝΔ, αλλά ενοικιαζόταν από το κόμμα. Εως ότου ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε την μεταφορά της έδρας το 2011 στα γραφεία της Λεωφόρου Συγγρού και λίγα χρόνια αργότερα, το 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την νέα μετακόμιση στην οδό Πειραιώς.

Το κτίριο, είχε χρησιμοποιηθεί και ως έδρα της Βασιλικής Χωροφυλακής και σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, εκεί είχαν γίνει κάποιες από τις ύποπτες μεθοδεύσεις στις εκλογές του 1961, που είχαν χαρακτηρισθεί εκλογές βίας και νοθείας. Εξ ου και για όσους γνώριζαν, υπήρχε μία παραδοξότητα ή μία παράξενη σύμπτωση όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, επανεκλεγείς πρωθυπουργός το ’61, αποφάσισε το 1975 να ενοικιαστεί το συγκεκριμένο κτίριο από την Γεωπονική Σχολή για την εγκατάσταση του νεοσύστατου τότε κόμματος.

Αυτό το κτίριο με την πλούσια πολιτική ιστορία, εισέρχεται πλέον σε μία νέα εποχή, ακολουθώντας το κυρίαρχο ρεύμα της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων, η «Ρηγίλλης» θα εκμισθωθεί από την σημερινή του ιδιοκτησία, το Ίδρυμα «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους», για 50 έτη στην ξενοδοχειακή επιχείρηση The Margi AE. Η ανακατασκευή του κτιρίου υπολογίζεται σε 1,68 εκατ. ευρώ και το μηνιαίο μίσθωμα θα είναι 16.000 ευρώ για την πρώτη πενταετία. Η λειτουργία του νέου ξενοδοχείου της οδού Ρηγίλλης αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2021.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.