ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Γιατί έρχεται ο Ντράγκι στην Αθήνα;

Γιατί έρχεται ο Ντράγκι στην Αθήνα; Κύριο

10:38 - 17 Σεπ 2019
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Στην Αθήνα πρόκειται να βρεθεί στις αρχές Οκτωβρίου ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, λίγο αφότου ανακοίνωσε τα - αμφιλεγόμενα - σχέδιά του για περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση και άσκηση πρωτοφανώς χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

 

Στην Αθήνα οι ανακοινώσεις του αυτές έγιναν δεκτές με ικανοποίηση, καθώς κυριαρχεί η άποψη ότι η νομισματική πολιτική αρνητικών επιτοκίων (δηλ. εξαιρετικά φθηνού δανεισμού) σε συνδυασμό με την ποσοτική χαλάρωση, θα ευνοήσουν τις δυνατότητες αναβάθμισης των ελληνικών ομολόγων και θα λειτουργήσουν ως ένας άλλος τρόπος μείωσης των πλεονασμάτων. 

 

Μένει να αποδειχθεί αν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές. 

 

Πάντως η επίσκεψη Ντράγκι πραγματοποιείται προκειμένου ο κεντρικός τραπεζίτης να βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για την συμβολή του στην στήριξη (ή και διάσωση) του ευρώ κατά την περίοδο της κρίσης των προηγούμενων ετών. 

 

Ηταν προγραμματισμένη για τις 3 Ιουλίου, έπειτα από πρόσκληση που είχε απευθύνει προ καιρού ο Λουκάς Παπαδήμος, όμως αναβλήθηκε λόγω των εκλογών. (Η ακριβής, νέα ημερομηνία κρατείται προς το παρόν μυστική για λόγους ασφαλείας)

Στην παρούσα συγκυρία, η έλευση του Μάριο Ντράγκι στην Αθήνα έχει και μία επιπλέον αξία, καθώς σε αυτήν αποδίδει σημασία και η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για την καλλιέργεια ενός διαφορετικού κλίματος και με το βλέμμα στραμμένο στην συζήτηση για τα πλεονάσματα. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.