ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο Τσακαλώτος φοβάται την «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά έχει δικό του ορισμό…)

Ο Τσακαλώτος φοβάται την «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά έχει δικό του ορισμό…) Κύριο

13:53 - 17 Σεπ 2019
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Μεθοδικά και οργανωμένα καθώς φαίνεται, κάνει τις δημόσιες παρεμβάσεις του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Χωρίς να έχει εμπλακεί έως τώρα πολύ δυναμικά στο εσωτερικό διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ που ψάχνει να βρει πού πατάει και πού βρίσκεται, αποφάσισε τις προηγούμενες ημέρες να πάρει θέση και να στείλει τα μηνύματά του.

Μιλώντας στο tvxs.gr τοποθετήθηκε ξεκάθαρα ως προς την συζητούμενη «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ. «Στο ερώτημα σας αν φοβάμαι να μην μολυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την “πασοκοποίηση” σας απαντώ ότι θα ήμουν αφελής ή ανιστόρητος αν δεν ανησυχούσα, πόσο μάλλον όταν στις μέρες μας την έχουν πέσει μονοί-διπλοί στο ΣΥΡΙΖΑ για γίνει μέρος της “κανονικότητας” ενός συναινετικού δικομματισμού. Τους φόβους μου βέβαια τους διασκεδάζουν η πολιτική βούληση τόσο της ηγεσίας, όσο και της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ».

Με αυτές τις διατυπώσεις βέβαια, η αναφορά Τσκαλώτου μπορεί να θεωρηθεί και ως υπεκφυγή, γιατί μοιάζει σαν να αναφέρεται σε μία «πασοκοποίηση» που συζητείται από κάποιους αγνώστους. Ή μήπως είναι ένας δηλητηριώδης υπαινιγμός για την ηγεσία και διαφόρους άλλους.

Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος φρόντισε εν όψει της όποιας συζήτησης να δώσει και έναν δικό του ορισμό της «πασοκοποίησης», κάπως… ακαδημαϊκό: «“πασοκοποίηση” για μένα αλλά και τη διεθνή βιβλιογραφία όσο την ξέρω με τον όρο “pasokification”, είναι η μετάλλαξη ενός κόμματος από κόμμα της ευρύτερης Αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, σε κόμμα της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης. Αυτή η μετακόμιση σήμαινε εκτός των άλλων και εγκατάλειψη των κοινωνικών της εκπροσωπήσεων και αναζήτηση νέων στο πάνω μισό της κοινωνικής πυραμίδας. Τα εγκαταλελειμμένα κοινωνικά στρώματα αναζητούν συνήθως άλλες πολιτικές εκπροσωπήσεις με συνέπεια την εκλογική συντριβή των κομμάτων που εγκατέλειψαν».

Είναι μία άποψη κι αυτή…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.