ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο Ντράγκι φεύγει, η Λαγκάρντ έρχεται κι εμείς δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο

Ο Ντράγκι φεύγει, η Λαγκάρντ έρχεται κι εμείς δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο Κύριο

10:45 - 03 Οκτ 2019
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Κάτι περισσότερο από συμβολική φάνηκε ότι ήταν η διήμερη επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην Αθήνα.

Ο κεντρικός τραπεζίτης βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών (πρωτοβουλία που ανήκει στον πρώην Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο), παρακάθησε σε δείπνο στην Τράπεζα της Ελλάδας και είχε και μία επίσημη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη το πρωί. 

Πέρα από τις φιλοφρονήσεις, τις ανταλλαγές δώρων και τις συζητήσεις με φίλους και γνωστούς, ο κ. Ντράγκι έδειξε ότι εννοεί σοβαρά όλα όσα αναφέρει για το νέο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης, την ένταξη της Ελλάδας σε αυτό, αλλά και την προσπάθεια αναθεώρησης των στόχων για τα εξοντωτικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. 

Κατά τα όσα μεταφέρουν συνομιλητές του των τελευταίων ημερών, είναι διατεθειμένος να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του ώστε να βοηθήσει. 

Το θέμα όμως είναι ότι ο κ. Ντράγκι αποχωρεί σε περίπου έναν μήνα και αναλάμβάνει η Κριστίν Λαγκάρντ. Δεν έχει δώσει ενδείξεις ότι διαφωνεί ως προς όλα αυτά η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να είναι και βέβαιος ότι διαπνέεται από την ίδια ακριβώς φιλοσοφία. 

Το κυριότερο όμως παραμένει σε εκκρεμότητα: και είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε η οικονομία να είναι σε θέση να επωφεληθεί απο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Για μία ακόμη φορά θα βρέξει λεφτά. Δεν φαίνεται ότι αυτή η κυβέρνηση θα κρατά ομπρέλα, πλην όμως τα δισ. της ΕΚΤ δεν πρόκειται να χαριστούν. Απαιτείται σχεδιασμός και ώριμα πρότζεκτ για την απορρόφησή τους. Κοινώς, δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.