ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
«Ο Παπανδρέου θα πάρει το ΠΑΣΟΚ, ο Βαρουφάκης περιμένει στην γωνία για τον ΣΥΡΙΖΑ»

«Ο Παπανδρέου θα πάρει το ΠΑΣΟΚ, ο Βαρουφάκης περιμένει στην γωνία για τον ΣΥΡΙΖΑ» Κύριο

13:52 - 04 Νοε 2019
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης ήταν ένα από τα πρόσωπα που έδωσαν ενέσεις αξιοπιστίας στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό μία έννοια, ήταν μία από τις περιπτώσεις που εκ των υστέρων δείχνουν ότι πολύ πιο ουσιαστική διεύρυνση είχε γίνει τότε (έστω και με τους δραχμιστές στο σχήμα) από εκείνη που υποτίθεται ότι επιχειρεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ιστορία είναι γνωστή, ο κ. Πανούσης αποχώρησε, ο Τσίπρας τράβηξε τον δρόμο του, όμως τόσα χρόνια μετά ο καθηγητής έχει πολλά και ενδιαφέροντα να διηγηθεί.

Μιλώντας στο One Channel, περιέγραψε την κατάσταση της κυβέρνησης του 2015: «Υπήρχε χάος τότε. Αδυναμία σύλληψης και διαχείρισης ενός προβλήματος που ξεπερνούσε την κουλτούρα, τη νοοτροπία, τις ιστορικές καταβολές του κυβερνώντος κόμματος». Σχολιάζοντας δε τα όσα έχουν ακουστεί περί απειρίας της κυβέρνησης εκείνης, έδειξε ότι δεν συμφωνεί με τέτοιου τύπου δικαιολογίες: «είναι άλλο να μην έχεις ξαναδιοικήσει κι άλλο να μισείς το κράτος που θέλεις να διοικήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είχα πει ότι είναι εσχάτη προδοσία να αλλάξει το νόμισμα. Ως υπουργείο είχαμε πλάνο για το Grexit. Το είχα παραδώσει στον κ. Τσίπρα και μου είχε πει ‘’Γιάννη διαβάζεις πολλά αστυνομικά’’», αποκάλυψε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Εκανε όμως και κάποιες πολιτικές προβλέψεις. Μιλώντας για το ΚΙΝΑΛ και την ΝΔ και αναφερόμενος στον «Παπανδρεϊσμό» και τον «Καραμανλισμό», είπε: «Αυτές οι δύο σκέψεις πολιτικής δύσκολα θα πεθάνουν. Εκτιμώ, πως ο Γιώργος Παπανδρέου θα ξαναπάρει το ΠΑΣΟΚ με κάποιο τρόπο. Ο Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε τελευταία. Ούτε αυτός θα αφήσει τον “καραμανλισμό” να ξεφτίσει. Δεν θα πεθάνουν αυτά τα δύο ρεύματα».

Ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ δε, σημείωσε πως δεν είναι αθώος ούτε έχει το ηθικό πλεονέκτημα «μια και πέρασε από την κυβέρνηση», ενώ ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να μετασχηματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ για να ξαναγίνει πρωθυπουργός και όχι «για να του προσδώσει μια ιδεολογική καθαρότητα».

Και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ποιο θα είναι; «Ο κ. Τσακαλώτος θα μπορούσε να είναι επικεφαλής αλλά δε θέλει», είπε ο καθηγητής και προχώρησε σε μία άλλη πρόβλεψη: «Ο κ. Βαρουφάκης κάθεται στη γωνία και περιμένει να πάρει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ή να πάρει ότι προκύψει από διασπάσεις ή νέες ομαδοποιήσεις του»…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.