ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο Βαρουφάκης είχε βρει στην… Αγγλία τον αντικαταστάτη του Στουρνάρα

Ο Βαρουφάκης είχε βρει στην… Αγγλία τον αντικαταστάτη του Στουρνάρα Κύριο

10:07 - 10 Φεβ 2020
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Ο Γιάννης Βαρουφάκης το λέει και το ξαναλέει και δεν έχει αλλάξει άποψη. Προετοίμαζε την μετάβαση σε εθνικό νόμισμα. Μια κουβέντα είναι βέβαια, καθώς οι προετοιμασίες ήταν ένα σχέδιο εκτός τόπου και χρόνου.

 

Σε πρόσφατη συνάντησή του με δημοσιογράφους, όπως μεταφέρεται από το Βήμα της Κυριακής, παραδέχθηκε: «Δεν ήταν η πρώτη επιλογή μου, αλλά έπρεπε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο». 

 

Το ωραίο είναι ότι στο πλαίσιο της ετοιμασίας αυτής αποκάλυψε ότι είχε σχεδιάσει να τοποθετήσει έναν Βρετανό λόρδο στην διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας (αφού ο Τσίπρας θα είχε πετάξει με τις κλωτσιές έξω τον Γιάννη Στουρνάρα, όπως ο Βαρουφάκης έχει γράψει στο βιβλίο του). Σύμφωνα με τα όσα ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε στην ίδια συνάντηση, είχε κάνει σχετική συμφωνία με τον Μέρβιν Κινγκ (φωτ.), διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας στο διάστημα 2003-2013. 

 

Σε αυτό το πλαίσιο ο Βαρουφάκης απορρίπτει ακόμη και σήμερα την άποψη ότι το Grexit θα ήταν μία καταστροφή. «Γιατί μιλάτε συνέχεια για καταστροφή; Πού στηρίζεται η άποψή σας», ανέφερε στην συζήτησή του με τους δημοσιογράφους. Και συμπλήρωσε: «Ο Κινγκ διαχειρίστηκε πολύ μεγαλύτερες υποθέσεις. Αν αναλάμβανε κεντρικός τραπεζίτης η υποτίμηση της δραχμής δεν θα ξεπερνούσε το 30%. Η παρουσία του θα εξέπεμπε σε όλον τον κόσμο ένα μήνυμα σταθερότητας. Θα χάναμε ένα 10% του ΑΕΠ, αλλά στη συνέχεια οι οικονομία θα ανέκαμπτε με ρυθμούς της τάξης του 7%. Η σημερινή χρεοδουλοπαροικία σίγουρα δεν είναι καλύτερη». 

 

Η δική του άποψη και όλες αυτές οι εκτιμήσεις πού στηρίζονται αλήθεια; Για να μην πούμε ότι και στην χρεοδουλοπαροικία κάπως φτάσαμε. Και πάντως, ας μην είμαστε και βέβαιοι ότι ο Κινγκ είχε συμφωνήσει. Μπορεί και να είναι αυτά κάτι σαν την πρόταση της Μάγδας Φύσσα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ερήμην της.

 

Και ας λησμονούμε και μία μικρή λετομέρεια: ποιος ήταν Πρωθυπουργός όσο σχεδιάζονταν όλα αυτά τα θλιβερά…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.