ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δέκα χρόνια από την έναρξη της εποχής των μνημονίων

Δέκα χρόνια από την έναρξη της εποχής των μνημονίων Κύριο

17:47 - 23 Απρ 2020
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Μπορεί η μνήμη να τείνει να απωθεί τις δυσάρεστες εμπειρίες, όμως κάποιες φορές είναι χρέος όλων να μην ξενχνούν κάποιες σημαντικές στιγμές, όσο πικρές και αν είναι. Η 23η Απριλίου του 2020 βρίσκει την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο σε μία τεράστια δοκιμασία, δίχως ορατό ορίζοντα διεξόδου και με την κρίση να προμηνύεται βίαιη και βαθιά.

Δυστυχώς όμως, ειδικά η χώρα μας δεν έρχεται τώρα αντιμέτωπη με την κρίση. Το νέο πλήγμα την βρίσκει ακριβώς δέκα χρόνια έπειτα από την τραυματική εκείνη εμπειρία της επίσημης χρεοκοπίας. 

 

Αυτό σήμανε στην ουσία το διάγγελμα εκείνο το Γιώργου Παπανδρέου, στις 23 Απριλόυ του 2010. Η δήλωση εκείνη, σε ειδυλλιακό μεν σκηνικό, σήμανε την έναρξη μίας τεράστιας περιπέτειας, μίας περιόδου οικονομικής κατάρρευσης, λιτότητας, θυσιών, μείωσης εισοδημάτων και απώλειας περιουσιών. Φυσικά και πολιτικής αναταραχής. Η εποχή των μνημονίων ξεκινούσε.

 

Οι φάσεις και οι περιπέτειες ήταν πολλές. Θυσίες που έγιναν και πήγαν χαμένες με την δεύτερη περιπέτεια της χρεοκοπίας του 2015, δημοψηφίσματα και έλεγχοι κεφαλαίου, διχασμός, νέα μνημόνια και αναταραχή. 

 

Όλα αυτά ξεκίνησαν πριν από ακριβώς δέκα χρόνια…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.