ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Το άγνωστο παρασκήνιο της απόφασης του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου κατά της ΕΚΤ

Το άγνωστο παρασκήνιο της απόφασης του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου κατά της ΕΚΤ Κύριο

00:01 - 18 Μαϊ 2020
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Πολλά έχουν ήδη γραφτεί για τις περιπλοκές της απόφασης του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, με την οποία στην ουσία επιχειρείται να «μπλοκαριστεί» το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Με δεδομένες τις βάσιμες πολιτικές και νομικές ενστάσεις, καλό είναι να γνωρίζει κανείς και τους ρόλους που διαδραμάτισαν κάποια πρόσωπα στην έκβαση της υπόθεσης μέχρι στιγμής. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι πρόκειται για σενάριο ακροδεξιάς συνωμοσίας, που έχει παγιδεύσει ολόκληρη την Ευρώπη, αν και μπορεί κάτι τέτοιο να είναι υπερβολή…

 

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Βήματος», βασικοί ενάγοντες κατά της ΕΚΤ ήταν ο συνιδρυτής του ακροδεξιού AfD Μπέρντ Λούκε και ο πρώην αντιπρόεδρος της CSU Πέτερ Γκάουβάιλερ.

 

Νομικός εκπρόσωπος του Γκάουβάιλερ ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης ήταν ο γνωστός στην Γερμανία για τις ακραίες θέσεις του, Ντίτριχ Μούρσβικ (φωτογραφία). Είχε πρωταγωνιστήσει στις προσφυγές κατά των προγραμμάτων στήριξης της ελληνικής οικονομίας (ΟΜΤ), ενώ τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ως ομιλητής σε συγκεντρώσεις του AfD. 

 

 

Επιπλέον, καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι από τα δέκα πρόσωπα τα οποία παρουσίασαν τις θέσεις τους ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι δύο συγκαταλέγονται στην ισχνή μειοψηφία των Γερμανών οικονομολόγων, οι οποίοι τάσσονται κατά της πολιτικής ενίσχυσης της ρευστότητας και των χαμηλών επιτοκίων και πέντε ήταν γνωστοί εκπρόσωποι του πολύ ισχυρού lobby των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών. 

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντρέας Φοσκούλε. Ο διακεκριμένος νομικός αποχωρεί προσεχώς έπειτα από 10ετή θητεία στην προεδρία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, όμως δεν είναι κάποιος αδιάφορος για την πολιτική. Προέρχεται πολιτικά από το SPD και κατά το παρελθόν υπήρξε έντονη και βάσιμη φημολογία, ότι η καγκελάριος Μέρκελ τον προόριζε για υποψήφιο Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Τελικά τα σχέδια αυτά δεν προχώρησαν, όμως Έλληνες νομικοί, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί μαζί του, όσο κατείχε ακαδημαϊκές θέσεις, δεν αποκλείουν το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης, σε συνδυασμό με την λήξη της θητείας του και το νεαρό της ηλικίας του (έιναι μόλις 56 ετών), να παραπέμπουν στις βλέψεις του για μία πολιτική καριέρα. 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:04 - 17 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.