ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πώς θα λειτουργήσει η Επιτροπή Πισσαρίδη; 

Πώς θα λειτουργήσει η Επιτροπή Πισσαρίδη;  Κύριο

13:12 - 03 Ιουν 2020
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Μόλις ανακοινώθκε η πρόταση της Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης, στον απόηχο της ιστορικής συμφωνίας Μέρκελ - Μακρόν για το πακέτο των 500 δισ. ευρώ με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης, στην Αθήνα υπήρξε άμεση κινητοποίηση.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επισήμως την σύσταση μίας επιτροπής ειδικών, υπό τον νομπελίστα οικονομολόγο, Χριστόφορο Πισσαρίδη. Εργο της επιτροπής είναι η εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου για την βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του πακέτου των 32 δισ. ευρώ ου αναλογεί στην Ελλάδα. 

 

Κατά τα όσα μεταφέρθηκαν από κυβερνητικές πηγές, η επιτροπή θα λειτουργήσει στα πρότυπα της επιτροπής ειδικών, η οποία διαχειρίστηκε την επιδημιολογική κρίση. 

 

Από εδώ κι έπειτα όμως αρχίζουν να γεννώνται απορίες. 

 

Η επιτροπή των επιδημιολόγων είχε την πλήρη ευθύνη για την κατάθεση εισηγήσεων, βάσει των οποίων αποφάσιζε η κυβέρνηση. Υπό μία έννοια, η εξουσία της ήταν απόλυτη και για ευνόητους λόγους. 

 

Πώς θα γίνει κάτι ανάλογο με την επιτροπή των οικονομολόγων; Θα έχει αντίστοιχη εξουσία; Θα είναι υπεράνω υπουργείων και υπηρεσιών; 

Και πώς θα παρακαμφθούν οι βέβαιες και αναμενόμενες αντιδράσεις και διαμάχες μεταξύ υπουργείων για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο πακέτο; 

 

Είναι μία μεγάλη πρόκληση για το Μέγαρο Μαξίμου και από την διαχείρισή της θα κριθούν πολλά και σε διάφορα επίπεδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.