ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Το «στημένο» πραξικόπημα, οι οκτώ και τι γνώριζε τελικά η ελληνική κυβέρνηση

Το «στημένο» πραξικόπημα, οι οκτώ και τι γνώριζε τελικά η ελληνική κυβέρνηση Κύριο

13:10 - 16 Ιουλ 2020
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Με την συμπλήρωση τεσσάρων ετών από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, διάφορες αντιφατικές αποκαλύψεις φωτίζουν πτυχές της υπόθεσης.

Αφενός, ένα δημοσίευμα στο Nordic Monitor, κατονομάζει τον Σαντίκ Οστούν, σημερινό επικεφαλής των μυστικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στη Λιβύη, ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος, το οποίο περιγράφεται ως στημένο από τον Ερντογάν. 

 

Αφετέρου, ο εκείνη την εποχή αρχηγός ΓΕΕΘΑ και μετέπειτα υπουργός Αμυνας, Βαγγέλης Αποστολάκης, λέει μιλώντας στο Mega, ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες είχαν πληροφόρηση και γνώση για το επικείμενο πραξικόπημα και παρακολουθούσαν την κατάσταση. Αποκάλυψε όμως ο κ. Αποστολάκης και ότι η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να στείλει πίσω στην Τουρκία το ελικόπτερο με τους οκτώ αξιωματικούς που στη συνέχεια ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα. 

 

«Ακόμα και τη στιγμή που ήρθε το ελικόπτερο με τους οκτώ έγινε μία προσπάθεια να επιστρέψει το ελικόπτερο πίσω, αλλά είχαν χαθεί οι επικοινωνίες. Όταν έγινε η προσγείωση του ελικοπτέρου προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Ακάρ, γιατί θα είχε κλείσει το θέμα πολύ πιο ομαλά», είπε ο κ. Αποστολάκης και συμπλήρωσε: «Όταν μου ζήτησε ο Ακάρ να γυρίσουν οι 8 στην Τουρκία είχε εξελιχθεί η κατάσταση, είχαν συλληφθεί, είχαν μπει στη διαδικασία του ασύλου, είχε μπει η δικαιοσύνη στη μέση, δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει τίποτα. Το θέμα ήταν εκείνη τη στιγμή, πριν γίνουν αποδεκτοί, να υπήρχε κάποια συνεννόηση και να γινόταν αυτό που έπρεπε». 

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είχε υποσχεθεί ότι θα παρέδιδε τους οκτώ, κάτι που από ελληνικής πλευράς ουδέποτε διαψεύστηκε…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.