ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Η διπλή κρίση στο Αιγαίο: το σουλάτσο του Oruc Reis και η πανδημία

Η διπλή κρίση στο Αιγαίο: το σουλάτσο του Oruc Reis και η πανδημία Κύριο

13:18 - 14 Αυγ 2020
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Από τις αρχές του έτους η χώρα και η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπες με δύο παράλληλες κρίσεις, οι οποίες με εναλασσόμενη ένταση απαιτούν αποτελεσματική διαχείριση. Είναι τα ελληνοτουρκικά και η πανδημία.

Η κρίση στον Εβρο συνέπεσε ουσιαστικά με το πρώτο κύμα εξάπλωσης του covid. Η αντίδραση υπήρξε έγκαιρη και επιτυχής και στα δύο μέτωπα. 

 

Ακολούθησε ένα διάστημα μερικών μηνών κατά τους οποίους ο κορωνοϊός ήταν σχεδόν το αποκλειστικό μέλημα των κυβερνήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνο στη χώρα μας. 

 

Με την έλευση του καλοκαιριού, η πανδημία έδειξε να μας «κοροϊδεύει», με αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα των πολιτών να θεωρεί ότι το πρόβλημα έχει ξεπεραστεί. Πλάνη μεγάλη κι επικίνδυνη.

 

Επανήλθε όμως με ορμή η τουρκική επιθετικότητα, με το γνωστό «σουλάτσο» του Oruc Reis και την κινητοποίηση του στόλου και των ΕΔ. 

 

Είναι γνωστό ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να επιλέγει ή να θεωρεί κάποια κρίση προτιμότερη από κάποια άλλη. 

Ωστόσο, αν αυτό σημαίνει κάτι, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν, αυτήν την στιγμή θεωρείται πιο ελεγχόμενη η ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο, απ’ ό,τι η εξάπλωση της πανδημίας, η οποία κατά τα φαινόμενα, επίσης εξελίσσεται σε μία άλλου τύπου κρίση στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, καθώς πολλά δυσάρεστα διαπιστώνονται στα νησιά.

 

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ευτυχώς που υπάρχει αυτή η αντίληψη, πλην όμως η ανησυχητική εξάπλωση του ιού σε αυτή τη φάση, φαίνεται ότι δεν είναι και πολύ πιθανό να ελεγχθεί όπως στην προηγούμενη. Μακάρι να μην επιβεβαιωθεί αυτή η απαισιόδοξη εκτίμηση…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.