ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Είναι αντιπροσωπευτική η εικόνα που έχουμε για την πανδημία;

Είναι αντιπροσωπευτική η εικόνα που έχουμε για την πανδημία; Κύριο

13:25 - 29 Σεπ 2020
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Στο μέτωπο του κορονοϊού φαίνεται ότι κρίνονται πολλά περισσότερα από ό,τι νομίζουμε. Η διαχείριση φαίνεται ότι είναι σε κάποιο οριακό σημείο και σύμφωνα με τις επισημάνσεις μερικών ειδικών, η εικόνα και η εντύπωση που διαμορφώνεται, ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων «πάμε καλά», είναι μάλλον παραπλανητική.

Μεταξύ των άλλων, ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, φαίνεται ότι είναι αρκετά επιφυλακτικός ως προς το αν τα κρούσματα που εντοπίζονται και ανακοινώνονται,  αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

Όπως είπε το πρωί της Τρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αριθμός των θανάτων που ανακοινώνονται κάθε ημέρα, είναι δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων. Η αναγωγή αυτή είχε περιγραφεί με βάση την στατιστική παρατήρηση ως μία αξιόπιστη μέθοδος για την αποτύπωση της πραγματικής εικόνας της πανδημίας, ήδη από την πρώτη φάση της.

Με βάση αυτά, η εκτίμηση του κ. Δερμιτζάκη είναι πως τα κρούσματα που εντοπίζονται θα έπρεπε να είναι δύο με τρεις φορές περισσότερα…

Σημαίνει αυτό ότι πάμε για μία νέα φάση καραντίνας; Κατά τον καθηγητή όχι. Όμως ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει μία διαφορετική προσέγγιση ως προς τα μέτρα. Και πιο συγκεκριμένα, να είναι απλά και εφαρμόσιμα δίχως να εναπόκειται η τήρησή τους στην φιλοτιμία ή τις διαθέσεις του καθενός. Ενδεικτικά ανέφερε την επέκταση της τηλεργασίας, και την λειτουργία των καταστημάτων εστίασης κατά τέτοιον τρόπο που να  μην επιδέχεται παρεκκλίσεις (π.χ. αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών, χρόνοι σερβιρίσματος κλπ.).

Σε ανάρτησή του δε στο facebook ο καθηγητής εξηγεί διεξοδικά πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στη χώρα μας: 

 

{https://www.facebook.com/dermitzakis/posts/10223747166737433}

Τελευταία τροποποίηση στις 16:44 - 29 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.