ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τι αναφέρουν τα άρθρα για την δυνατότητα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία

Τι αναφέρουν τα άρθρα για την δυνατότητα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία Κύριο

12:45 - 02 Οκτ 2020
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Δεν πρέπει να έχει υπάρξει σύνοδος κορυφής που να αφορά με κάποιον τρόπο την Ελλάδα και για τα αποτελέσματα της οποίας να έχουν συμφωνήσει η εκάστοτε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Αυτό συμβαίνει και με την τελευταία σύνοδο, όπου ως συνήθως επιτεύχθηκε ένας συμβιβασμός, έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη για την συμπερίληψη της αναφοράς των άρθρων που προβλέπουν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Η αντιπολίτευση λέει ότι ο Μητσοτάκης έφυγε με άδεια χέρια.

Για να ξέρουμε για ποιο πράγμα μιλάμε και για να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, παραθέτουμε τα δύο άρθρα, τα οποία αναφέρονται στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου.

Άρθρο 29 (πρώην άρθρο 15 ΣΕΕ)

«Το Συμβούλιο εκδίδει αποφάσεις οι οποίες καθορίζουν τη στάση της Ένωσης επί συγκεκριμένου ζητήματος γεωγραφικής ή θεματικής φύσεως. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι εθνικές τους πολιτικές να συνάδουν προς τις θέσεις της Ένωσης.

Συνθήκη Λειτουργίας της Ε.Ε.»

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Άρθρο 215 (πρώην άρθρο 301 της ΣΕΚ)

«1. Όταν απόφαση που εκδίδεται σύμφωνα με το κεφάλαιο 2 του τίτλου V της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπει τη διακοπή ή τη μείωση, εν όλω ή εν μέρει, των οικονομικών και χρηματοοικονομικών σχέσεων με μία ή περισσότερες τρίτες χώρες, το Συμβούλιο, αποφασίζοντας με ειδική πλειοψηφία μετά από κοινή πρόταση του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, και της Επιτροπής, θεσπίζει τα αναγκαία μέτρα. Ενημερώνει σχετικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

»2. Εφόσον προβλέπεται από απόφαση που εκδίδεται σύμφωνα με το κεφάλαιο 2 του τίτλου V της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο μπορεί να λαμβάνει, σύμφωνα με τη διαδικασία της παραγράφου 1, περιοριστικά μέτρα έναντι φυσικών ή νομικών προσώπων, ομάδων ή μη κρατικών οντοτήτων.

»3. Οι πράξεις που προβλέπονται στο παρόν άρθρο περιέχουν τις αναγκαίες διατάξεις περί νομικών εγγυήσεων.»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.