ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Άδοξο τέλος για τον Μεγάλο Περίπατο; 

Άδοξο τέλος για τον Μεγάλο Περίπατο;  Κύριο

12:07 - 15 Οκτ 2020
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Ο δήμος Αθηναίων επιμένει ότι ο Μεγάλος Περίπατος θα συνεχιστεί (περίπου) κανονικά, όμως φαίνεται ότι μάλλον οδεύει προς εμπλοκή.

Με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)  ακυρώθηκαν ως «», αφενός, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών με τίτλο «Επιβολή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού Covid-19» και, αφετέρου, η απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών 179/21.8.2020, με την οποία παρατάθηκε η ΚΥΑ και αφορά στις περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου και της Πλάκας.

 

Η αιτιολόγηση των διαφόρων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, που επέφεραν την γνωστή παρακώλυση στις μετακινήσεις των δημοτών και πολιτών εντός του κέντρου της Αθήνας, ήταν η υγειονομική κρίση, ο κίνδυνος διασποράς της νόσου Covid-19 και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

 

Παρά ταύτα και έπειτα από εξέταση των σχετικών εγγράφων και της προσφυγής από πολίτη, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι: 

 

α) οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των δημοτών της Αθήνας από τις παρεμβάσεις της εν λόγω ΚΥΑ, είναι κάτι παραπάνω από πρόδηλες και 

 

β) δεν στοιχειοθετείται επείγουσα ανάγκη για τη λήψη των εν λόγω μέτρων, τα οποία παραπέμπουν περισσότερο σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

 

Μία ενδιαφέρουσα σύμπτωση είναι ότι το ΣτΕ συνεδρίαζε για την υπόθεση στις 22 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που ο δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης δήλωνε ότι ο Μεγάλος Περίπατος «βγήκε και δεν βγήκε». 

 

Και την Πέμπτη, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της «Αυγής», από τον δήμο Αθηναίων ανακοινώθηκε ότι: «Ο Μεγάλος Περίπατος συνεχίζεται με βάση τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. Η απόφαση του ΣτΕ αφορά σε διαδικαστικές συστάσεις για την πιλοτική εφαρμογή του έργου. Ο Δήμος Αθηναίων με τον υφιστάμενο προγραμματισμό του προχωρά στην κατάθεση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και τη δημόσια διαβούλευση για την οριστική μορφή του Μεγάλου Περιπάτου».

 

Κάπως ακροβατική φαίνεται η ερμηνεία αυτή της απόφασης του ΣτΕ. Εν αναμονή λοιπόν της συνέχειας…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.