ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Και γιατί να ανακοινώνουμε τις «κόκκινες γραμμές»;

Και γιατί να ανακοινώνουμε τις «κόκκινες γραμμές»; Κύριο

13:07 - 15 Οκτ 2020
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Με την στάση που ακολουθεί η Τουρκία και την προφανή πρόθεση του Ερντογάν να δείξει ότι δεν είναι διατεθειμένος να σταματήσει κάπου ή να πτοηθεί από τις… συστάσεις των Ευρωπαίων, ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται η σχετική δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα αποδεικνύεται προβληματικός.

Αυτό αφορά τόσο τις αντεγκλήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, όσο και τις συζητήσεις  στα κανάλια και τα ραδιόφωνα και τα όσα ακούγονται εκεί. 

 

Πολύ συχνά ακούγονται διάφορες τετριμμένες ερωτήσεις, με πρώτη «ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας». 

 

Και με αφορμή μία απάντηση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη την Πέμπτη, προκύπτει ένα ζήτημα για το οποίο όλοι θα πρέπει να αναρωτηθούν. Ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε: «έχουμε αποδείξει την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα. Η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια».

 

Στη συνέχεια, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στην παραίνεση του Αλέξη Τσίπρα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., λέγοντας: «Οι εύκολοι λεονταρισμοί για την επέκταση μονομερώς στα 12 μίλια που αποτελεί ένα δικαίωμα της ελληνικής Πολιτείας και το οποίο θα ασκήσει σε χρόνο τον οποίο η ίδια θα επιλέξει, δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να τεθεί εν θερμώ. Είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε την υποκρισία της Τουρκίας και να την απομονώσουμε διπλωματικά». 

 

Υπό τις παρούσες συνθήκες, ωστόσο, η απορία που θα πρέπει να απαντηθεί είναι: για ποιον λόγο πρέπει να κοινοποιούνται οι περιβόητες «κόκκινες γραμμές»;

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.