ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Υπάρχει και φαιδρή διάσταση στον τουρκικό μεγαλοϊδεατισμό 

Υπάρχει και φαιδρή διάσταση στον τουρκικό μεγαλοϊδεατισμό  Κύριο

14:56 - 03 Νοε 2020
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Όσο και αν είναι σοβαρά τα πράγματα με τον ισλαμικό παροξυσμό του Ερντογάν, ειδικώς με τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη αυτές τις ημέρες, δεν παύουν κάποιοι Τούρκοι αξιωματούχοι να αποδεικνύουν ότι στην εθνικιστική τους μανία υπάρχει πλέον και μεγάλη δόση φαιδρότητας.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που σκαρφίστηκε ο Τσιχάτ Γιαϊτζί, ο θεωρούμενος ως εμπνευστής του κατασκευάσματος της Γαλάζιας Πατρίδας. 

 

Ο πρώην ναύαρχος βρήκε αφορμή από τον σεισμό της Σάμου, ώστε να «τεκμηριώσει» τη θεωρία του. Σύμφωνα δηλαδή με την άποψη του, το γεγονός ότι στη Σμύρνη προκλήθηκαν περισσότερες ζημιές από ό,τι στην Ελλάδα, αποδεικνύει ότι η Σάμος και άλλα νησιά βρίσκονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. 

Όπως ανέφερε: 

«Αυτός ο οδυνηρός σεισμός στη “Θάλασσα των Νήσων” (ενν. το Αιγαίο) επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι ελληνικά νησιά όπως η Σάμος, που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές, ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Απόδειξη πως η ηπειρωτική Ελλάδα δεν επηρεάστηκε από τον σεισμό, απεναντίας η Σμύρνη, η 3η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, υπέστη σοβαρές ζημιές». 

 

Ο ισχυρισμός είναι πολλαπλώς προβληματικός, καθώς προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με βάση μία σεισμική δόνηση. Αν δηλαδή το επίκεντρο του σεισμού ήταν μερικά χιλιόμετρα ανατολικότερα και προκαλούνταν ζημιές σε ελληνικά νησιά, τι θα γινόταν; Μάλλον θα έλεγε ο ναύαρχος ότι πρόκειται για απόδειξη και αυτό ότι τα νησιά είναι τουρκικά; 

Ή μήπως θα έπρεπε τότε η Ελλάδα να ισχυριστεί ότι αφού ένας σεισμός σε τουρκικό υπέδαφος προκάλεσε ζημιές στην Ελλάδα, τότε και τα εδάφη αυτά είναι ελληνικά; 

Αστεία πράγματα…

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.