ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Οι μετοχές της Pfizer και η βεβαιότητα για την επιτυχία του εμβολίου

Οι μετοχές της Pfizer και η βεβαιότητα για την επιτυχία του εμβολίου Κύριο

12:27 - 12 Νοε 2020
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Παρακολουθώντας τις τελευταίες ημέρες - και εκ των υστέρων - κάποια περιστατικά σχετικά με την πρόοδο των εμβολίων κατά του covid-19, διαπιστώνει κάποια ενδιαφέροντα πράγματα.

Ενα από αυτά είναι ο τρόπος με τον οποίο ο επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά μιλούσε ήδη από τους προηγούμενους μήνες, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την παρασκευή του εμβολίου. 

 

Διαπιστώνει κανείς ότι αναφερόταν στο τέλος Οκτωβρίου, κάτι το οποίο στην ουσία επαληθεύτηκε απολύτως. Υπό αυτό το πρίσμα, έχει τη σημασία του και είναι σχεδόν προφανές, ότι η επιλογή του χρόνου της ανακοίνωσης μόνο τυχαία δεν ήταν. Εγινε μετά τις αμερικανικές εκλογές, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν γινόταν νωρίτερα θα επηρέαζε σαφώς το αποτέλεσμα. 

 

Ενα άλλο στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο κ. Μπουρλά έσπευσε ταυτόχρονα με την ανακοίνωση, να εξαργυρώσει το 62% των μετοχών που κατείχε στην εταιρεία. Πούλησε 132.508 μετοχές της Pfizer στην τιμή των 41,94 δολαρίων έκαστη. Η τιμή ήταν μόλις 5 σεντς χαμηλότερη από το υψηλό των 41,99 δολαρίων, που έφτασε η μετοχή της εταιρείας τη Δευτέρα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και ο κ. Μπουρλά απεκόμισε από την πώληση των μετοχών 5,6 εκατ. δολάρια. 

 

Το ενδιαφέρον είναι ότι η πώληση των μετοχών από τον κ. Μπουρλά ήταν μέρος ειδικής συμφωνίας «τύπου 10b5-1», όπως σημειώνουν οι FT. Αυτή επιτρέπει σε υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών να πωλούν μετοχές μόνο σε προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο και σε προκαθορισμένο εύρος τιμών, ακριβώς για να μην υπάρξουν υπόνοιες ότι αξιοποίησαν την εσωτερική πληροφόριση για να αποκομίσουν προσωπικό όφελος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Pfizer - και εδώ είναι το ενδιαφέρον - ο κ. Μπουρλά είχε προεγκρίνει από τις 19 του περασμένου Αυγούστου την πώληση του συγκεκριμένου πακέτου των μετοχών, εφόσον έφταναν σε αυτήν την τιμή. 

 

Ο συνδυασμός των γεγονότων επιτρέπει μία βάσιμη εκτίμηση,ότι η βεβαιότητα για την επιτυχία του εμβολίου ήταν μεγάλη - και ευτυχώς… Ωστόσο, ο κ. Μπουρλά σε σε συνέντευξή του σε ανύποπτο χρόνο είχε σημειώσει, ότι ενδεχόμενη αποτυχία θα είχε κόστος για την εταιρεία και για τον ίδιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:59 - 12 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.