ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο «πόλεμος» για τις προμήθειες εμβολίων και οι περιπλοκές 

Ο «πόλεμος» για τις προμήθειες εμβολίων και οι περιπλοκές  Κύριο

12:14 - 17 Δεκ 2020
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Ένα στοιχείο που έχει ενδιαφέρον και που θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τα πρώτα στάδια της πανδημίας, είναι αυτό που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες με τις διαθέσιμες δόσεις των εμβολίων.

Όπως έγινε γνωστό, η Pfizer αποφάσισε στην πρώτη φάση των εμβολιασμών να διαθέσει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της στις ΗΠΑ. Κάτι που σημαίνει ότι στην Ευρώπη θα διατεθούν λιγότερες δόσεις από ό,τι αρχικώς είχε υπολογιστεί, με αποτέλεσμα και στην Ελλάδα να είναι μικρότερο το πρώτο κύμα των εμβολιασμών. 

 

Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέος πόλεμος φαρμακευτικών προμηθειών, κατ’ αντιστοιχία με την πρώτη φάση της πανδημίας, οπότε και εκδηλώθηκε η παγκόσμια διαμάχη για τις προμήθειες εξοπλισμού (αναπνευστήρες, μάσκες, κλπ.) και κάθε χώρα προσπαθούσε να διασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερο υλικό για δική της χρήση. 

 

Θα περιπλέξει τα πράγματα η εξέλιξη αυτή; Θα ανατρέψει σχεδιασμούς και χρονοδιαγράμματα; Θα υπάρξει η απειλή περιπλοκών, καθώς λογικά η καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς θα συμπέσουν και με μία αναμενόμενη έξαρση της εξάπλωσης της πανδημίας στις αρχές του έτους; 

 

Κανείς δεν έχει αυτή τη στιγμή κατηγορηματικές απαντήσεις. Αν για κάτι θα πρέπει όμως όλοι να προετοιμάζονται, αυτό είναι η διαφαινόμενη παράταση της περιόδου αγωνίας και ανασφάλειας ως προς την εξαφάνιση της πανδημίας…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.