ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πού οφείλεται (και πόσο ανησυχεί) η έκρηξη στο δείκτη θετικότητας των τεστ covid

Πού οφείλεται (και πόσο ανησυχεί) η έκρηξη στο δείκτη θετικότητας των τεστ covid Κύριο

15:04 - 15 Μαρ 2021
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Το ότι διανύουμε κρίσιμες ημέρες και εβδομάδες για την εξάπλωση της πανδημίας, είναι κάτι που ακούμε, με ελάχιστα διαλείμματα, εδώ και έναν χρόνο.

Παρά ταύτα, όλοι ξέρουν και κατανοούν ότι βρισκόμαστε σε μία διαφορετική κατάσταση. Μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν, όμως εφαρμόζονται με μία αναγκαστική, λόγω και μειωμένων αντοχών, χαλαρότητα. 

 

Από τη μία ισχύει αυτό, από την άλλη η οικονομία δεν μπορεί να παραμείνει σε καραντίνα, όμως βλέπει κανείς και εξωφρενικές συμπεριφορές, όπως αυτές στις μαζικές πορείες για τον Κουφοντίνα ή για οτιδήποτε άλλο, ή στους καρναβαλικούς εορτασμούς, σαν να μην συμβαίνει τίποτε. 

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα στοιχεία της Κυριακής είναι περισσότερο ανησυχητικά από ποτέ. 

 

Από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν 1.626 νέα κρούσματα κορονοϊού. Ήταν μεν λιγότερα από τα 2.512 του Σαββάτου, όμως τα νέα περιστατικά μολύνσεων καταγράφηκαν έπειτα από τη διενέργεια μόλις 18.823 τεστ. Αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης θετικότητας εκτοξεύτηκε στο 8,63%, από 4,99% το Σάββατο και 4,66% την περασμένη Κυριακή. 

 

Ισχύει βέβαια ότι το Σαββατοκύριακο τα τεστ είναι λιγότερα και πιο στοχευμένα, υπό αυτήν την έννοια είναι αναμενόμενη η αυξημένη θετικότητα. Ωστόσο, το 8,63% παραμένει ανησυχητικό, δεδομένου ότι το διεθνώς αποδεκτό όριο συναγερμού για την εξάπλωση της επιδημίας είναι το 4%.

 

Πού οφείλεται αυτό, αν παίζουν ρόλο οι διαδηλώσεις σε συνδυασμό με την υψηλή μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης, αν ο έλεγχος έχει ξεφύγει, ή αν θα πάμε σε άλλο μοντέλο διαχείρισης, θα φανεί σύντομα…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.