ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο (μη επιστημονικός) λόγος της ευρωπαϊκής επιφύλαξης για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο (μη επιστημονικός) λόγος της ευρωπαϊκής επιφύλαξης για το εμβόλιο της AstraZeneca Κύριο

16:09 - 16 Μαρ 2021
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Τι ακριβώς συμβαίνει με το εμβόλιο της AstraZeneca και σε ποιο βαθμό είναι οι ανησυχίες για τις παρενέργειες του βάσιμες; Τα στοιχεία, ακόμη και στις χώρες που έχουν διακόψει τη χορήγησή του δεν μοιάζουν επαρκή, καθώς συνολικά σε ολόκληρη την Ευρώπη είχαν καταγραφεί έως την προηγούμενη εβδομάδα μόλις 15 περιπτώσεις θρόμβωσης και 22 πνευμονικές εμβολές.

Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία όπου έχουν γίνει περισσότεροι από 11 εκατομμύρια εμβολιασμοί, δεν έχει σημειωθεί κάτι που να δικαιολογεί την ανησυχία και το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά. 

 

Πέραν του ενδεχόμενου να φοβούνται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το παραμικρό και να οδηγούνται έτσι σε υπερβολικές προληπτικές αποφάσεις, η πιθανότητα να συμβαίνει κάτι άλλο που δεν σχετίζεται με ιατρικά δεδομένα είναι μεγάλη. 

 

Όπως εκτιμάται, πολύ πιο πιθανό είναι να εντάσσεται το νέο αυτό επεισόδιο σε έναν πόλεμο των φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά και στην ευρω-βρετανική διαμάχη στη μετά-Brexit εποχή.

Με βάση αυτήν την εκδοχή, οι περιορισμένες ποσότητες διαθέσιμων εμβολίων στην ΕΕ είναι μία εξήγηση. Η βρετανο-σουηδική εταιρεία ανακοίνωσε νέα μείωση των παραδόσεων, που δεν θα ξεπεράσουν τα 30 εκατ. δόσεις στο πρώτο τρίμηνο του έτους. 

Έτσι, φαίνεται ότι μία ευρωπαϊκή απαγόρευσης για το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ευκολότερη, αφού ούτως ή άλλως οι ποσότητες του είναι μικρές…

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.