ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Το «καλό φεγγάρι» με τις ΗΠΑ και η 25η Μαρτίου

Το «καλό φεγγάρι» με τις ΗΠΑ και η 25η Μαρτίου Κύριο

13:38 - 24 Μαρ 2021
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Οι συμβολισμοί των ημερών είναι πολλοί και κατά τα φαινόμενα η επέτειος της Επανάστασης, παρά την κακή συγκυρία της πανδημίας, γίνεται αφορμή για την ανάδειξη ενός νέου προσώπου της Ελλάδας, ειδικώς έπειτα από μία δεκαετία περιπέτειας και απαξίωσης.

Πέραν των όσων θα συμβούν στην Αθήνα και της έλευσης υψηλών προσκεκλημένων, η επέτειος της 25ης Μαρτίου συμπίπτει όμως και με κάτι άλλο, ιδιαιτέρως σημαντικό: την επισφράγιση της αναβαθμισμένης σχέσης με τις ΗΠΑ. 

 

Ένα πρώτο δείγμα των διαθέσεων της κυβέρνησης και της στρατηγικής επιλογής να δώσει ιδιαίτερο βάρος στη συμμαχία,  ήταν η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ, που σταθμεύει στη Σούδα. Σαφές μήνυμα και προς τους ευρωπαίους εταίρους… 

Πολύ σημαντικό στοιχείο όμως, είναι και η προαναγγελθείσα τηλεφωνική συνομιλία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, η οποία αναμένεται να γίνει το βράδυ της Πέμπτης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στην οποία θα συμμετάσχει και ο αμερικανός Πρόεδρος. Αυτό και αν έχει συμβολισμό και ουσία, ως προς την «μεγάλη επιστροφή» των ΗΠΑ. 

 

Με φόντο όλα αυτά, απολύτως χαρακτηριστικό ήταν και το σχετικό σχόλιο του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, το βράδυ της Τρίτης. Μιλώντας στο Blue Sky, είπε: «Γενικά βρισκόμαστε σε ένα πολύ “καλό φεγγάρι” με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα γίνει επικοινωνία του πρωθυπουργού και αυτή θα είναι η απαρχή μιας καλής περαιτέρω σχέσης (…) Είμαστε σε μια εξαιρετικά καλή σχέση με τις ΗΠΑ, θα συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι»…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.