ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Οι πινακίδες της Ακρόπολης, η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ και η «ρελάνς» της Μενδώνη

Οι πινακίδες της Ακρόπολης, η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ και η «ρελάνς» της Μενδώνη Κύριο

16:07 - 16 Απρ 2021
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Κατά τρόπο παράδοξο και εμμονικό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εσχάτως «ανεβάσει» τα έργα στην Ακρόπολη σε μείζον θέμα αντιπαράθεσης. Είναι προφανές ότι στόχος είναι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στο να εκμεταλλευτεί το βαρύ κλίμα που επικρατεί στον καλλιτεχνικό χώρο για την υπουργό.

Το τελευταίο επεισόδιο παίχτηκε στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια της αρμόδιας τομεάρχη Σίας Αναγνωστοπούλου είχε καταθέσει ερώτηση προς την υπουργό για τη δήθεν τοποθέτηση στο χώρο πινακίδας με το όνομα της Λίνας  Μενδώνη. Η ερώτηση ήταν όμως ιδιαιτέρως πονηρά διατυπωμένη: «Κατά πόσο ισχύει η σύμβαση δωρεάς που κατατέθηκε από την ίδια (σ.σ. την υπουργό Πολιτισμού) με τις υπογραφές τριών υπουργών της κυβέρνησης και που στη συνέχεια διέψευσε».

Απαντώντας, η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε ότι όντως θα τοπεθετηθεί πινακίδα, αλλά με τα ονόματα των Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα, στο σημείο από το οποίο κατάφεραν να προσπελάσουν την Ακρόπολη.

«Είναι κρίμα η αξιωματική αντιπολίτευση να μετατρέπεται σε στήλη παραπολιτικών», ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός και συμπλήρωσε: «Κλείνοντας, για να μην λέτε πάλι ότι δεν σας ενημέρωσα, σας λέω ότι στην Ακρόπολη, στη βόρεια κλιτύ, θα αναρτηθεί μία πινακίδα με την αναγραφή των δύο ονομάτων του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα, στο σημείο από το οποίο κατάφεραν να προσπελάσουν την Ακρόπολη. Γιατί η μακρά ιστορική διάρκεια, η μεγάλη διαχρονία, αυτού του τόπου πρέπει να αναγνωρίζεται και να τιμάται».

Στη συνέχεια διάφοροι –μεταξύ των άλλων και η κομματική «Αυγή»- παρατήρησαν ότι τέτοια πινακίδα υπάρχει στην Ακρόπολη από το 1982.

Η κ. Μενδώνη απάντησε εκ νέου, ότι όποιος βρίσκεται συστηματικά στον χώρο της Ακρόπολης, γνωρίζει ότι υπάρχει η συγκεκριμένη πινακίδα στο φυλάκιο Μπελβεντέρε, στο φυλάκιο της Σημαίας από το 1982. Προσθέτει όμως: «Οι συντάκτες του δημοσιεύματος, μπρος στη μικροπολιτική τους εμμονή, συμπεριφέρονται ως να μην γνωρίζουν γραφή ή ανάγνωση» και καταλήγει: «Με την ανάρτηση της πινακίδας στο σημείο αυτό της βορείου κλιτύος, όλοι οι επισκέπτες της Ακρόπολης θα πληροφορούνται ότι από εκεί ξεκίνησε η ηρωική πράξη των δύο αγωνιστών, εναντίον των Ναζί, καθώς το Μπελβεντέρε δεν είναι προσβάσιμο σε όλους τους επισκέπτες του μνημείου».

Στη φωτογραφία πάνω στιγμιότυπο από τον εντοιχισμό της πινακίδας το 1982. Από αριστερά προς τα δεξιά: Μελίνα Μερκούρη, Λάκης Σάντας, Μανώλης Γλέζος, Μανόλης Ανδρόνικος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.