ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Θα γίνει η Λευκορωσία δημοκρατική με 3 δισ.; Όσο έγινε και η Τουρκία με πολύ περισσότερα

Θα γίνει η Λευκορωσία δημοκρατική με 3 δισ.; Όσο έγινε και η Τουρκία με πολύ περισσότερα Κύριο

10:42 - 25 Μαϊ 2021
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Η υπόθεση της κρατικής αεροπειρατείας του αεροσκάφους της Ryanair από τη Λευκορωσία, προκειμένου να συλληφθεί ο αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς, δείχνει ήδη πολλά.

Θυμήθηκαν διάφοροι ότι ο Λουκασέκνο, ισόβιος ηγέτης της χώρας από το 1994 είναι «ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης», συζήτησαν κάποιες ώρες και αποφάσισαν την επιβολή… εξοντωτικών κυρώσεων, όπως ο αποκλεισμός του εναερίου χώρου της Λευκορωσίας, όμως δεν μπόρεσε η θεσμική Ευρώπη για μία ακόμη φορά να κρύψει την υποκρισία της και την αντίληψη που την διακατέχει. 

 

Όσο είναι γνωστό ότι τα καθεστώτα Λουκασένκο και Πούτιν είναι μία πολύ ισχυρή συμμαχία, η Γερμανία επιμένει στη μεγάλη μπίζνα με τη Ρωσία και εξακολουθεί να υποστηρίζει την κατασκευή του αγωγού North Stream, ενώ ταυτόχρονα διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για τα δημοκρατικά δικαιώματα. 

 

Και τώρα, μεσούσης αυτής της κρίσης, έρχεται η ΕΕ δια της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δείξει για μία ακόμη φορά το πνεύμα που κυριαρχεί στις Βρυξέλλες και αλλού. 

 

Όπως ανέφερε η κ. φον ντερ Λάιεν: «έχουμε ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας και επενδύσεων ύψους 3 δισ. ευρώ για τη Λευκορωσία, όταν γίνει δημοκρατική χώρα». 

 

Πέραν της συζητήσιμης αντίληψης ότι η δημοκρατία αγοράζεται και πουλιέται, οφείλει κανείς να δει πόσο βοήθησε αυτή η τακτική των ανταλλαγμάτων σε δισ. στην περίπτωση της Τουρκίας, την οποία η Ευρώπη «χαϊδεύει» εδώ και δεκαετίες…

 

{https://twitter.com/vonderleyen/status/1396878494882275337}

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.