ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Η πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ και οι πιθανές νέες περιπλοκές

Η πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ και οι πιθανές νέες περιπλοκές Κύριο

12:26 - 31 Μαϊ 2021
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Με αφορμή την πρόσφατη αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και τους λόγους για τους οποίους αυτή έγινε, μεγάλη συζήτηση προκλήθηκε διεθνώς για την πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ.

Η πολυετής πολιτική ηγεμονία του Μπενιαμίν Νετανιάχου θεωρείται μία από τις παραμέτρους που διατηρούν την ένταση, για λόγους που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών, έχουν να κάνουν και με τα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, αλλά και με τις γενικότερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις. 

 

Έπειτα και από τις τελευταίες εκλογές, στον απόηχο των οποίων καταγράφηκαν τα πρόσφατα περιστατικά, φαίνεται ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο να λήξει η «εποχή Νετανιάχου». 

 

Ποια είναι όμως η εναλλακτική προοπτική και πόσο μπορεί αυτή να διαμορφώσει νέα δεδομένα; 

 

Ως πιθανός νέος πρωθυπουργός αναφέρεται ο αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ναφτάλι Μπένετ, εφόσον το κόμμα του «Γιάμινα» συμμαχήσει με την Αριστερά. 

 

Ωστόσο, ο Μπένετ εκφράζει εξίσου (αν όχι και περισσότερο) ακραίες θέσεις από τον Νετανιάχου για την διένεξη Ισραηλινών-Παλαιστινίων. 

 

Μεταξύ των άλλων έχει δηλώσει ότι «δεν υπάρχει ισραηλινή κατοχή στην Δυτική Οχθη διότι δεν έχει υπάρξει ποτέ παλαιστινιακό κράτος». Αντιτίθεται τουλάχιστον όσο και ο Νετανιάχου στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτος, αφού όπως λέει θα σημάνει την «αυτοκτονία» του Ισραήλ, ενώ  μιλώντας για τους παλαιστίνιους φυλακισμένους, δηλώνει ότι «οι τρομοκράτες πρέπει να σκοτώνονται, όχι να απελευθερώνονται». Επιπλέον έχει προαναγγείλει ένα «Βιετνάμ», εάν το Ιράν συνεχίσει να αναπτύσσεται στρατιωτικά στην Συρία.

 

Μάλλον πολύ πιο σύνθετα προδιαγράφονται τα δεδομένα στην περιοχή, απ’ ό,τι πολλοί νομίζουν…

Τελευταία τροποποίηση στις 12:37 - 31 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.