ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Η επίσκεψη Μέρκελ δεν είναι (μόνο) αποχαιρετιστήρια

Η επίσκεψη Μέρκελ δεν είναι (μόνο) αποχαιρετιστήρια Κύριο

13:07 - 28 Οκτ 2021
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή περιγράφεται ως αποχαιρετιστήρια και σαφώς έχει τέτοια χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι σε λίγες ημέρες και αφότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ SPD, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, παραδίδει στον Όλαφ Σολτς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη την περίοδο της θητείας της, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε αναπτύξει καλές σχέσεις με τους Έλληνες Πρωθυπουργούς, έστω κι αν αυτές πέρασαν από τα 40 κύματα. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έλειψαν οι επεισοδιακές αναταράξεις του παρελθόντος και η σχέση έχει άλλα χαρακτηριστικά. Ενδεχομένως υπό αυτό το πρίσμα να έχει και μία ιδιαίτερη σημασία το ιδιωτικό τους δείπνο της Πέμπτης, στο σπίτι του Πρωθυπουργού και όχι σε δημόσιο χώρο.

 

Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι η απερχόμενη καγκελάριος δεν έρχεται απλώς για να αποχαιρετήσει. Όπως λένε, όλες οι πρόσφατες επισκέψεις της, συμπεριλαμβανομένης και αυτής στην Τουρκία, έχουν ατζέντα και περιεχόμενο. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, προφανώς υπάρχει το θέμα του μεταναστευτικού, υπάρχει όμως και τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προφανώς η συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας, έστω και αν ως προς αυτό η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει πλέον λόγο.

 

Με βάση αυτά, ίσως θα πρέπει κανείς αναμένει και πολλά άλλα από αυτό το ταξίδι, πέρα από τις φιλοφρονήσεις και τα εθιμοτυπικά…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.