ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Μία καθαρή θέση για τις ευρω- και ελληνορωσικές σχέσεις από τον Παύλο Γερουλάνο

Μία καθαρή θέση για τις ευρω- και ελληνορωσικές σχέσεις από τον Παύλο Γερουλάνο Κύριο

11:54 - 23 Μαρ 2022
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Παράλληλα με τον πόλεμο στην Ουκρανία εξελίσσεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και μία συζήτηση, άλλοτε υποκινούμενη, άλλοτε όχι, ως προς τις επιμέρους σχέσεις κυβερνήσεων με τη Μόσχα και τη στάση που θα έπρεπε να τηρείται.

Ειδικά στην Ελλάδα, η συζήτηση αυτή έχει παραδοσιακά μία φόρτιση, καθώς υπάρχουν εδώ και αιώνες κύκλοι, πολιτικοί και άλλοι, που βλέπουν ή ονειρεύονται μία ειδική, προνομιακή σχέση με τη Ρωσία. Παρά ταύτα, στην παρούσα συνθήκη, η πραγματικότητα και η εισβολή στην Ουκρανία έχουν επιβάλλει αποφάσεις και αναθεωρήσεις. 

Μέσα στη γενική σύγχυση που επικρατεί, μία ξεκάθαρη τοποθέτηση ως προς αυτά έκανε τις προηγούμενες ημέρες ο Παύλος Γερουλάνος. 

Το κορυφαίο στέλεχος του ΠαΣοΚ σημείωσε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Action 24: «Δεν βλέπω μία Ρωσία η οποία μέχρι προχθές ήταν μία απόλυτα φιλική χώρα προς την Ελλάδα και ξαφνικά θα πρέπει να μας απασχολήσει πόσο θα θιχτεί από τη στάση μας. Η Ρωσία τον τελευταίο καιρό έχει κάνει μία σειρά από παρεμβάσεις σε πολλές χώρες της Δύσης. Παρεμβάσεις οι οποίες μέχρι τώρα ήταν πάντα κάτω από το τραπέζι, από τις σχέσεις που είχε με τον πρόεδρο Τραμπ, από τη βοήθεια που έδωσε υπέρ του Brexit, με κόμματα που χρηματοδοτεί σε όλη την Ευρώπη τα οποία είναι ακραία και φέρουν ακραίες προτάσεις στο τραπέζι, αποσταθεροποιούν σταθερές δημοκρατίες. Ακόμα και στη σχέση της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεν ήταν πάντα καθαρές οι θέσεις της Ρωσίας απέναντι στην Ελλάδα ούτε πάντα φιλικές». 

«Άρα να ξεκαθαρίσουμε κάτι», συνέχισε ο Παύλος Γερουλάνος και τόνισε: «Δεν είναι “η μεγάλη φίλη μας Ρωσία” που ξέραμε πριν από χρόνια, με την οποία η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται απέναντι, στη συμμαχία που στηρίζει. Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος. Η Ευρώπη μέχρι τώρα ήταν μάλλον απαράδεκτα υποχωρητική απέναντι σε αυτά που είχε κάνει η Ρωσία. Σήμερα έχουμε μία νέα κατάσταση και από την ώρα που η Ρωσία αποφάσισε να βάλει στρατιώτες μέσα σε μία άλλη χώρα, η Ευρώπη έπρεπε να αποφασίσει τι θα κάνει, αν θα κάτσει να κοιτάει άβουλα». 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.