ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ένα «καυτό» θέμα που μπορεί να βρεθεί στην ατζέντα της συζήτησης Μητσοτάκη - Μπάιντεν

Ένα «καυτό» θέμα που μπορεί να βρεθεί στην ατζέντα της συζήτησης Μητσοτάκη - Μπάιντεν Κύριο

12:26 - 29 Απρ 2022
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και η συνάντηση με το Πρόεδρο Μπάιντεν στις 16 Μαΐου έχει προφανώς ιδιαίτερη σημασία, που δεν χρειάζεται να εξηγηθεί και πολύ.

Ωστόσο, η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν περιορίζεται στην επίσκεψη στο Λευκό Οίκο, ως γνωστόν έχει προσκληθεί να μιλήσει και στο Κογκρέσο και αυτό που έχει αξία είναι προφανώς η συγκυρία. 

 

Ο πόλεμος στη  Ουκρανία σκεπάζει και ορίζει τα πάντα, η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται, το ενεργειακό τοπίο τρομάζει πολίτες και κυβερνήσεις και όλα αυτά διαμορφώνουν ένα πεδίο αβεβαιότητας για άγνωστο χρονικό διάστημα. 

 

Υπό αυτό το πρίσμα, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για αλλαγές στην αμερικανική πολιτική και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ενεργειακό ζήτημα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Προ μηνών η Ουάσιγκτον είχε «παγώσει» τις συζητήσεις για τον αγωγό EastMed, με την δικαιολογία ότι δεν ήταν οικονομικά βιώσιμος. 

 

Τώρα με τον πόλεμο όλα αλλάζουν και όλα τα σχέδια αναθεωρούνται. Και υπάρχουν ενδείξεις ότι το σχέδιο του EastMed μπορεί να ξαναβρεθεί στο τραπέζι. 

 

Μία από αυτές είναι και η αναζωογόνηση του σχήματος συνεργασίας 3+1, σε επίπεδο υπουργών, μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και ΗΠΑ. 

 

Γεγονός είναι ότι σχεδόν κάθε συνάντηση Έλληνα Πρωθυπουργού με Αμερικανό Πρόεδρο έχει αποτελέσματα, έστω κι αν αυτά φαίνονται αργότερα. Αν σε αυτή την περίπτωση θα δούμε αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας και στο ενεργειακό πεδίο, μένει να αποδειχθεί…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.