ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Οι διαδοχικές επισκέψεις Ντράγκι - Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και το μέλλον της Ευρώπης

Οι διαδοχικές επισκέψεις Ντράγκι - Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και το μέλλον της Ευρώπης Κύριο

11:43 - 10 Μαϊ 2022
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Την ερχόμενη εβδομάδα (16-18 Μαίου) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν και θα μιλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Προφανώς και πρόκειται για σημαντική επίσκεψη, για πολλούς λόγους, συμβολικούς και ουσιαστικούς. Η συγκυρία του πολέμου και η γενικότερη αναδιάταξη δίνει στην επίσκεψη ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, υπάρχει όμως και κάτι ακόμη. 

 

Ο Πρωθυπουργός θα είναι ο δεύτερος ευρωπαίος ηγέτης που θα συναντήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο δεύτερος που θα μιλήσει στο Κογκρέσο, σε διάστημα μίας εβδομάδας. Θα έχει προηγηθεί ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα στις 10-11 Μαΐου. 

 

Η επίσκεψη του Ντράγκι έχει επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι πραγματοποιείται μόλις λίγες ημέρες έπειτα από τη βαρυσήμαντη ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι εκεί είχε μιλήσει εμφατικά για την ανάγκη αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ και, μεταξύ όλων των άλλων, για την τροποποίηση της αρχής της ομοφωνίας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. 

 

Δεν είναι γνωστό αν θα τοποθετηθεί και ο Έλληνας Πρωθυπουργός επ’ αυτών σύντομα. Κυβερνητικές πηγές βεβαιώνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μελετήσει σε βάθος τα όσα λέει ο Ντράγκι και πάντως η τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης (και των κομμάτων γενικότερα), είναι αναπόφευκτη. Ως προς αυτά δε, η χάραξη μίας ρεαλιστικής εθνικής στρατηγικής είναι επιβεβλημένη…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.