ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σταύρος Ψυχάρης

Σταύρος Ψυχάρης Κύριο

12:57 - 02 Αυγ 2022
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Ο θάνατος του Σταύρου Ψυχάρη έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια, αναμφίβολα σηματοδοτεί ένα τέλος εποχής για τον ελληνικό Τύπο. Λίγους μήνες έπειτα από το θάνατο του Νίκου Νικολάου και της Ζέζας Ζήκου, λίγα μόλις χρόνια έπειτα από το θάνατο του Στάμου Ζούλα, γίνεται συνείδηση ότι μία ολόκληρη γενιά γραφιάδων, δημοσιογράφων, στελεχών και εκδοτών εφημερίδων εκλείπει και έτσι φανερώνονται κενά, διαφορές και προκλήσεις για τους νεότερους (πολλοί από τους οποίους δεν ξέρουν καν για ποιους μιλάμε).

Στα περισσότερα σχόλια που ήδη αναρτώνται στα κοινωνικά δίκτυα, πολλοί καταφεύγουν σε αυτοαναφορικές αναλύσεις, βλέπουν τον εαυτό τους κάπου, κάπως, επειδή συνεργάστηκαν για περισσότερο ή λιγότερο με τον Ψυχάρη. Θεμιτό μέχρις ενός σημείου, φλύαρο και ανούσιο από μία στιγμή και μετά. 

 

Η ουσία και ό,τι έχει να κάνει με μία προσωπικότητα όπως ο Ψυχάρης (και ο Λαμπράκης), εντοπίζεται σε κάποια στοιχεία, που ψυχρά και δίχως πολλά ανεκδοτολογικά παραλειπόμενα, μπορούν να συνοψιστούν στα εξής: 

 

  • Ήταν ο τελευταίος πραγματικός εκδότης, ένας άνθρωπος προερχόμενος από την έντυπη δημοσιογραφία, που ανέλαβε την διεύθυνση αρχικά, την έκδοση στη συνέχεια, ενός παραδοσιακού εντύπου και το απογείωσε στη νέα εποχή από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα. 
  • Ήταν ένας διευθυντής/εκδότης, ο οποίος απαιτούσε πολλά από συνεργάτες και συντάκτες, όμως ποτέ δεν άφησε κανέναν ακάλυπτο και εκτεθειμένο. Μπορεί να ήταν αποδέκτης παραπόνων από υπουργούς ή άλλους για γραφόμενα στις εφημερίδες του, όμως θα έκλεινε κατάμουτρα το τηλέφωνο και πιθανώς θα καλούσε τον συντάκτη εν συνεχεία για ό,τι ενδεχομένως θα χρειαζόταν να συζητηθεί κατ’ ιδίαν. 
  • Ήταν εν ολίγοις ένας άνθρωπος ο οποίος κατέστησε τον Τύπο πόλο ισχύος και σε κάποιες περιπτώσεις, φόβητρο των εξουσιών.
  • Έκανε λάθη και τα πλήρωσε. 

 

Ξεχώρισε γι’ όλα αυτά και υπό οποιαδήποτε έννοια, είναι μέρος της Ιστορίας. 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:10 - 02 Αυγ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.