ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Οι κρίσιμες λεπτομέρειες για την Εξεταστική των υποκλοπών, η στάση του ΠαΣοΚ και το πολιτικό κλίμα

Οι κρίσιμες λεπτομέρειες για την Εξεταστική των υποκλοπών, η στάση του ΠαΣοΚ και το πολιτικό κλίμα Κύριο

13:02 - 22 Αυγ 2022
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Η νέα πολιτική περίοδος ξεκινά δυναμικά με τρία κοινοβουλευτικά μέτωπα, στα οποία το θέμα είναι οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές υποκλοπές.

Η διάσκεψη των προέδρων της Δευτέρας θα ασχοληθεί με το πότε θα διεξαχθεί (εντός της εβδομάδας) η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή και με το πότε θα συνεδριάσει (πιθανότατα νωρίτερα) η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Τι θα γίνει σε αυτές τις συνεδριάσεις είναι λίγο πολύ αναμενόμενο και θα διαμορφώσει μία πολιτική ατμόσφαιρα. 

 

Ίσως όμως το πιο ενδιαφέρον είναι τι θα γίνει με την Εξεταστική Επιτροπή που έχει ζητηθεί (ή ορθότερα: θα ζητηθεί) από την αντιπολίτευση. Για τη σύσταση της απαιτούνται 120 ψήφοι βουλευτών. Κάτι που σημαίνει ότι δεν αρκεί η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ, αλλά απαιτούνται και εκείνες άλλων κομμάτων (ΚΚΕ ή κάποιο άλλο). 

 

Το θέμα είναι, ότι για το αντικείμενο διερεύνησης υπάρχει διαφωνία. Η κυβέρνηση επιδιώκει να διερευνηθεί η λειτουργία της ΕΥΠ σε βάθος χρόνου, πιθανώς και πέραν της δεκαετίας. Το ΠαΣοΚ εμφανίζεται κατά πληροφορίες ανοιχτό σε κάτι τέτοιο, υπό προϋποθέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον αρνητικός. Οπότε είναι από πολιτικής άποψης κρίσιμο αν το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη θα συνταχθεί στο αίτημα σύστασης της Επιτροπής με το ΣΥΡΙΖΑ ή με την κυβέρνηση. 

 

Πιθανολογείται ως σοβαρό ενδεχόμενο, το να υπάρξουν τελικά δύο επιτροπές, κάτι που θα είναι ένας ακόμη τραγέλαφος. 

 

Αλλά όλα θα κριθούν εν προκειμένω από τη στάση του ΠαΣοΚ. Και πάντως, είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, θα διαμορφωθεί ένα πολιτικό κλίμα και θα ακολουθήσουν πολλαπλές αναγνώσεις και αναλύσεις…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.