ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Μπορεί  ΝΔ να πετύχει αυτοδυναμία ακόμη και αν μπουν στη Βουλή η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας; 

Μπορεί  ΝΔ να πετύχει αυτοδυναμία ακόμη και αν μπουν στη Βουλή η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας;  Κύριο

11:59 - 26 Μαϊ 2023
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Ως γνωστόν, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, η οποία θεωρητικώς και πρακτικώς διευκολύνει την επίτευξη αυτοδυναμίας και τον σχηματισμό κυβέρνησης από το πρώτο κόμμα.

Αυτό ισχύει προφανώς υπό ορισμένες αριθμητικές προϋποθέσεις. Για την ακρίβεια, είναι μία συνάρτηση δύο μεταβλητών: του ποσοστού του πρώτου κόμματος και του αθροίσματος των ποσοστών των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. 

 

Την 21η Μαΐου η ΝΔ έλαβε 40,8% και εκτός Βουλής έμεινε το 16,01%, ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό. Υπό αυτούς τους όρους, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής η ΝΔ θα ελάμβανε ως γνωστόν 146 έδρες. 

 

Τι περιθώρια έχει όμως να επιτύχει την αυτοδυναμία, ακόμη και αν σημειώσει απώλειες ή εισέλθουν στη Βουλή και άλλα κόμματα; Δεν είναι απίθανο ούτε το ένα ούτε το άλλο, και πάντως στον πυρήνα της στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται η διατήρηση ενός ποσοστού στη σφαίρα του 40%, το οποίο, σημειωτέον, βάσει εκλογικού νόμου του προσφέρει ένα μπόνους 50 και όχι 40 εδρών και δίνει αυτοδυναμία σχεδόν σε κάθε περίπτωση. 

 

Τα εκλογικά μαθηματικά είναι σαφή και αμείλικτα: 

 

Αν υποθέσει κανείς ότι το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής μειωθεί στο 10% και κατορθώσουν εντελώς οριακά να εισέλθουν και η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο μαγικός αριθμός για την αυτοδυναμία είναι το 37,5%. Δηλαδή ο Μητσοτάκης έχει περιθώριο να χάσει στις 25 Ιουνίου έως και περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την 21η Μαΐου. Αν οι εκτός Βουλής πέσουν στο 9%, το όριο της αυτοδυναμίας είναι το 37,7. Και αν υποχωρήσουν στο 8%, όπως ήταν στις εκλογές του 2019, το όριο ανεβαίνει στο 38%, κ.ο.κ.. 

 

Με βάση αυτά, μπορεί κανείς να κάνει τις βάσιμες υποθέσεις του για τα ρεαλιστικά σενάρια της 25ης Ιουνίου…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.