ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ιός των διακυμάνσεων εξαπλώνεται

15:38 - 28 Νοε 2007
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Οι μεγάλες και απότομες διακυμάνσεις που μέχρι σήμερα ήταν προνόμιο της αγοράς μετοχών, φαίνεται ότι άρχισαν να περνάνε και στις υπόλοιπες αγορές. Σήμερα, το δολάριο ανακάμπτει έναντι του ευρώ καθώς τα μακροοικονομικά της Γερμανίας δεν πηγαίνουν και πολύ καλά και την ίδια στιγμή ο χρυσός και το πετρέλαιο παρουσιάζουν υποχώρηση.

Όλα αυτά βεβαίως εξηγούνται από τους αναλυτές επαρκώς. Αυτό που δεν εξηγείται είναι το γιατί σήμερα είναι έτσι ενώ χθές ήταν αλλιώς και αύριο θα είναι πάλι αλλιώς. Στην ουσία τίποτα δεν έχει αλλάξει εκτός από τη διάθεση των επενδυτών.

Είναι ψυχολογικό δηλαδή το θέμα; Ασφαλώς. Τα fundamentals και όλες οι άλλες οικονομικές παράμετροι έρχονται πάντα εκ των υστέρων να εξηγήσουν αυτό που έγινε στις αγορές.

Και το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή στις αγορές είναι ότι η ανησυχία των επενδυτών διαχέεται από τη  μια αγορά στην άλλη. Η επενδυτική ψυχολογία αυτή τη στιγμή είναι αρνητική.

Είναι μια ψυχολογία ανησυχίας όπου το αίσθημα της απληστίας εναλλάσσεται με αυτό του πανικού πολλές φορές κάθε μέρα. Οι επενδυτές που πούλησαν φοβούνται ότι η αγορά θα ανακάμψει και φοβούνται μη μείνουν απέξω (απληστία).

Αμέσως μόλις αγοράσουν μετοχές φοβούνται ότι η αγορά θα πέσει και θα εγκλωβιστούν.
Μόλις πουλήσουν τους καταλαμβάνει πάλι η απληστία και ούτω καθεξής.

Κάποιοι από αυτούς αρχίζουν να επενδύουν σε άλλες αγορές, στο χρυσό, στα νομίσματα, στο πετρέλαιο μεταδίδοντας τον ιό των διακυμάνσεων σε όλες τις αγορές.

Και επειδή το κακό δεν έχει τελειώσει ακόμη, αυτό που περιμένουμε εμείς είναι μια περίοδος πολύ έντονων διακυμάνσεων σε όλες τις αγορές για πολύ καιρό ακόμη.

Για πόσο;

Μέχρις ότου διορθωθούν οι υπερβολές και καταλάβουν όλοι ότι οι τιμές βρίσκονται σίγουρα χαμηλά. Πολύ χαμηλότερα πάντως από τα σημερινά επίπεδα.  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.