ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξοικονομούν συνολικά 70 εκατ ευρώ Alpha και ΕΤΕ από το ασφαλιστικό

01:02 - 19 Δεκ 2007
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Δρομολογούνται σταδιακά οι λύσεις του ασφαλιστικού των τραπεζών με την Alpha bank να υπάγεται στο ΕΤΑΤ και την Εθνική να αναμένει την διευθέτηση του ασφαλιστικού συνολικά από την κυβέρνηση ώστε να υπαχθεί το ταμείο κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ και τα επικουρικά στο ΕΤΑΤ.

Για την Alpha τα ετήσια οφέλη που προκύπτουν ανέρχονται περί τα 30 εκατ ευρώ ενώ και η Εθνική θα εξέλθει κερδισμένη καθώς θα μειωθεί η συμμετοχή της στα ταμεία τα οποίατα χαρακτηρίζει καθορισμένης εισφοράς από 35% στο 30% ή και χαμηλότερα.

Σε άλλες τράπεζες η συμμετοχή διαμορφώνεται στο 19% των συνολικών εισφορών. Μια μείωση από το 35% στο 30% θα ισοδυναμούσε με εξοικονόμησηεξόδων για την Εθνική περί τα  40 εκατ ετησίως.

Η περίπτωση της Alpha bank θεωρείται πιο ξεκάθαρη καθώς ο νόμος με βάση τον οποίο το επικουρικό της πρώην τράπεζας Πίστεως υπάγεται στο ΕΤΑΤ έχει περάσει από τον εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Εσχάτως όμως βουλευτές της συμπολίτευσης ζήτησαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα αναλογιστική μελέτη για τις υποχρεώσεις της τράπεζας καθώς προέκυψε μεγάλη απόκλιση μεταξύ της μελέτης του δημοσίου και των εργαζομένων.

Το  υπουργείο οικονομίας ακόμη και αν επανεξέταζε την αναλογιστική μελέτη και με δεδομένο ότι θα λάμβανε υπόψη τις ίδιες παραδοχές δεν θα απέκλινε από την αρχική αναλογιστική μελέτη.

Η  αναλογιστική μελέτη του δημοσίου προέβλεπε ότι οι υποχρεώσεις της Alpha ανέρχονται στα 543 εκατ ευρώ ενώ η μελέτη της Alpha στα 522 εκατ ευρώ.

Εφόσον δεν σχεδιάζεται νέα αναλογιστική μελέτη τότε κατά πάσα πιθανότητα ουσιαστικά μέσα στον Ιανουάριο η Alpha θα υπαχθεί στο ΕΤΑΤ. Τυπικά η Alpha συμμετέχει στο ΕΤΑΤ.

Η περίπτωση της Εθνικής εντάσσεται στην γενικότερη λύση του ασφαλιστικού προβλήματος της χώρας.

Ο νόμος 3029 ή νόμος Ρέππα ουσιαστικά καθίσταται ανενεργός και πλέον το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στις παραδοχές της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.


Π Λεωτσάκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.