ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι εργαζόμενοι της ΤτΕ χωρίς να το θέλουν «σώζουν» το ΧΑ

09:57 - 05 Μαρ 2008
Γιώργος Κατικάς

Από Γιώργος Κατικάς

Οξύμωρο, παράδοξο όμως η πραγματικότητα είναι ότι με την απεργία τους οι εργαζόμενοι στην ΤτΕ συνέβαλλαν ώστε βραχυπρόθεσμα το ΧΑ να μην υποχωρήσει κάτω από τις 4.000 μονάδες απλά επειδή δεν γίνονταν πράξεις.

Είναι αδιανόητο μια αγορά να παραμένει κλειστεί λόγω τηςκατάληψης κεντρικών υπηρεσιών της ΤτΕ,όμως η πραγματικότητα είναι ότι η θεά τύχη βοήθησε το ΧΑ. Το ερώτημα που θέτουν παράγοντες της αγοράς και ειδικά οι τραπεζίτες είναι μήπως η διακοπή της λειτουργίας του ΧΑ έχει συσσωρεύσει πωλητές οι οποίοιμπορεί ναεκτονωθούν με βίαιες πωλήσεις.

Τα αποτελέσματα της Εθνικής σε κάποιο βαθμό υποστηρίζουν την σταθεροποίηση της αγοράς όμως τα μηνύματα από τις ΗΠΑ δεν είναι ενθαρρυντικά. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι κεφαλαιοποιήσεις των μεγάλων τραπεζών στην Ευρώπη έχουν υποχωρήσει περαιτέρω. Κορυφαίος τραπεζίτης θέλοντας να σχολιάσει το κλίμα στην αγορά επισήμανε «ευτυχώς που είναι κλειστό το ΧΑ»

Οι εργαζόμενοι της ΤτΕ με την στάση τους ,  ίσως να χάνουν σε κάποιο βαθμό το δίκιο τους λόγω των ακραίων μέτρων που έλαβαν (π.χ. θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας ) διέσωσαν προσωρινά το ελληνικό χρηματιστήριο.

Το διάστημα Μαρτίου και Απριλίου θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο και επίπονο για τις αγορές.

Π Λεωτσάκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.