ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλα τα μάτια του manager και άλλα του κουμπάρου...

14:20 - 06 Απρ 2009 | Από θέσεως...
Η ανεργία καλπάζει και οι προβλέψεις γίνονται ολοένα και περισσότερο δυσοίωνες. Κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έκρηξη της ανεργίας πάνω από 12% τη φετινή χρονιά. Πέρα από τον τουρισμό, ο οποίος αναμένεται να έχει μια από τις χειρότερες χρονιές του, οι δημόσιες επενδύσεις και συνεπακόλουθα τα μεγάλα έργα έχουν παγώσει. Και το κακό δεν είναι μόνο η έλλειψη πόρων από μέρους του κράτους για τα συνχρηματοδοτούμενα αλλά κυρίως η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να εκμεταλλευτεί επαρκώς τα χρήματα που του προσφέρονται. Απλά και λιτά η σημερινή κυβέρνηση δεν διαθέτει την «τεχνογνωσία» αλλά και τους επιτελείς ώστε να καταστρωθεί ένας σοβαρός σχεδιασμός δημοσίων επενδύσεων και να απορροφηθούν τα απαραίτητα κονδύλια για να αναζωπυρωθεί η οικονομία και ν' ανοίξουν οι δουλειές.

Η Ευρωπαική Ενωση είχε διαμηνύσει, εδώ και μήνες, ότι είχε σκοπό να επιταχύνει τις πληρωμές για τα συνχρηματοδοτούμενα έργα έτσι ώστε να καλύψει το μέρος των προκαταβολών που θα έπρεπε να επωμιστεί το δημόσιο στα αρχικά στάδια, για να ενισχύσει τις οικονομίες και την απασχόληση εν μέσω κρίσης. Ερχεται η αρμόδια Κοινοτική Επίτροπος κ. Χούμπνερ τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα για να επαναλάβει τις προθέσεις της Ενωσης, και εμμέσως πλην σαφώς να γυρίσει και να πεί "μα καλά τι κάνετε". Για την ιστορία, η Ελλάδα δεν είχε υποβάλλει όλο αυτό το διάστημα κανένα σχέδιο. Μάθαμε ότι πριν από λίγες μέρες υπέβαλλε στο πλαίσιο ΕΣΠΑ έργα συνολικού ύψους 2,5 δις ευρώ, με την συμμετοχή του κράτους να ανέρχεται περίπου στα 550 εκατομμύρια.  Ο Θέος και η ψυχή μας πόσες από αυτές τις προτάσεις-μελέτες θα πληρούν τα κριτήρια και θα είναι άρτια δουλεμένες ώστε να εγκριθούν.

Αναρωτιόμαστε γιατί τόσο κωλυσιεργία και αδιαφορία, έφτασε να έρθει η Επίτροπος περιφερειακής ανάπτυξης  να πιέσει την κυβέρνηση για να εκμεταλλευτεί κονδύλια που δικαιωματικά θα έπρεπε να σπεύσει για να τα απορροφήσει. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα γνώρισε πρωτόγνωρους ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των επενδύσεων.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται κυρίως λόγω της σοβαρής μείωσης του ρυθμού των επενδύσεων. Πάντως διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης για την χώρα στην καλύτερη περίπτωση.

Κοντολογίς, το κυβερνών κόμμα δεν επέδειξε ποτέ την προσήλωση του σε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για την οικονομία της χώρας. Και αυτός είναι ο λόγος που δεν μας εμπιστεύονται στην Ευρωπαική Ενωση. Αυτός είναι ο λόγος που μας επιβάλλουν να μαζέψουμε τα οικονομικά μας με την επιβολή πρόσθετων φόρων σε περίοδο κρίσης, όταν όλες οι χώρες ανοίγουν τον κουρβανά τους για να ενισχύσουν την οικονομία και την κατανάλωση. Δεν υπάρχει πλάνο και αυτό το πληρώνουμε ακριβά, δανειζόμαστε ακριβά, πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε για χώρα μέλος του ευρώ.

Τώρα, βέβαια αιωρείται το μεγάλο ερώτημα γιατί δεν υπάρχει πλάνο, γιατί δεν μπορούμε να δώσουμε προς τα έξω μια αίσθηση σοβαρότητας και αξιοπιστίας.Μια άμεση απάντηση είναι ότι με τόσους κουμπάρους σε θέσεις-κλειδιά, δεν θα έπρεπε να περιμένουμε και συνταρακτικά επιτεύγματα. Αλλο manager και άλλο κουμπάρος.

Κάκια Παπαδοπούλου
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.