• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Από θέσεως...

Όπως όλα δείχνουν η νέα παγκόσμια οικονομία θα λειτουργεί διαφορετικά από ότι ξέραμε μέχρι σήμερα. Θα διέπεται από άλλους κανόνες και από άλλες σχέσεις με τις κοινωνίες. Αυτό βεβαίως με τη γνωστή καθυστέρηση μας θα ισχύσει κάποια στιγμή και εδώ. Για να τα πούμε όμως απλά, ας δούμε τι συμβαίνει παγκοσμίως, ποιές λύσεις συζητιούνται και που βρισκόμαστε εμείς:

Προ της εμφανίσεως του Χριστιανισμού - ως κοσμοθεωρίας κι ως εφαρμοσμένου δόγματος - πρωταρχική πηγή γνώσεως στη λεκάνη της Μεσογείου κι επέκεινα στην ανατολή ήταν τα έπη του Ομήρου, η Ιλιάς κι η Οδύσσεια.

Ένα από τα κυριότερα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, που αποτέλεσε βασική αιτία της οικονομικής κρίσης, ήταν η αδυναμία να παράγει αρκετά διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά αγαθά. Σήμερα, σε μια περίοδο όπου η χώρα επιχειρεί να ακολουθήσει μια νέα αναπτυξιακή κατεύθυνση, είναι σημαντικό να επενδύσει στην ενίσχυση της βιομηχανικής της παραγωγής. Χρειάζεται μια νέα βιομηχανική πολιτική, η οποία θα δημιουργεί προϋποθέσεις για μια ανταγωνιστική βιομηχανία που καινοτομεί, παράγει, εξάγει, δημιουργεί εισοδήματα και θέσεις εργασίας.

Παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας είναι σε θετική κατεύθυνση, με  τις ταξιδιωτικές εισπράξεις του 9μήνου να καταγράφουν ύψος ρεκόρ 16 δις. ευρώ, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει και σε επίδοση – έκπληξη για το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ του 3ου τριμήνου που θα αναγγελθεί από την ΕΛΣΤΑΤ αύριο Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, το μείζον θέμα στην χώρα είναι ότι δεν έχουμε ενεργό πληθυσμό καταναλωτών.

 

Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε θα ήταν καλό να γνωρίζουμε πού πατάμε και πού βρισκόμαστε. Να γνωρίζουμε τι είμαστε, να παραδεχόμαστε τι δεν είμαστε, να ξέρουμε τις αδυναμίες μας, να κατανοούμε τι μας παίρνει να λέμε και τι όχι.

Επειτα από δέκα χρόνια κρίσης, σε κάποιους κύκλους κυριαρχεί η αντίληψη ότι με τις πρόσφατες εκλογές επιστρέψαμε στην «κανονικότητα», χωρίς να είναι και κανείς βέβαιος τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Ωρίμασαν άραγε τόσο πολύ πολιτικά οι επί Ερντογάν «μπουνταλάδες» Τούρκοι ( όπως μας άρεσε και μας βόλευε να τους αποκαλούμε τα τελευταία 70-80 χρόνια) ή κατάλαβαν ότι με σύγχρονους διπλωματικούς τρόπους και ενέργειες δεν «φτουράνε» διεθνώς και δεν πετυχαίνουν τίποτα οπότε πρέπει να στραφούν σε αναζήτηση μη αποδεκτών – πλην όμως εντυπωσιακών- « τετελεσμένων» ;

 

Για πρώτη φορά η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ένα καθεστώς αρνητικών επιτοκίων και για παρατεταμένη περίοδο. Οι κεντρικές τράπεζες δεν σκοπεύουν να ανατρέψουν αυτό το καθεστώς και είναι αμφίβολο ότι ακόμη και αν ήθελαν θα μπορούσαν να το κάνουν. Και το πρόβλημα είναι ότι ουδείς γνωρίζει πώς επηρεάζεται η λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος ελεύθερης οικονομίας με αρνητικά επιτόκια. Ακόμη χειρότερα, δεν υπάρχει καμία οικονομική θεωρία που να καλύπτει αυτή την κατάσταση και να εξετάζει όλες τις επιπτώσεις στην οικονομία και στην κοινωνία. Υπάρχουν βέβαια υποθέσεις σε διάφορες οικονομικές θεωρίες που εξετάζουν κάποιες παρόμοιες καταστάσεις κατά περίπτωση, αλλά πλέον ο δυτικός κόσμος ταξιδεύει σε αχαρτογράφητα νερά.

Ο φετινός Νοέμβριος έχει πλημμυρίσει από επιχειρηματικές εξελίξεις.  Οι μεγάλες και υγιείς βιομηχανίες της χώρας  μετά από 4,5 χρόνια απραξίας και συντήρησης των δυνάμεων τους, -λόγω των capital controls αλλά και μίας κυβέρνησης που δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την επιχειρηματικότητα παρά μόνο να εισπράττει φόρους- δείχνουν απελευθερωμένες και αποκαλύπτουν πολλά από τα σχέδιά τους που τα είχαν καταχωνιασμένα στο συρτάρι.

 

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην ιταλική CdS, λέει πως δεν έχουν έννοια τα πλεονάσματα του 3.5%. Η επιχειρηματολογία περιστρέφεται γύρω από την φερεγγυότητα της κυβέρνησης.

Η παροχή περισσότερων ευκαιριών επιμόρφωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί αίτημα πολλών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, οι οποίες θέλουν να αξιοποιήσουν τις εμπορικές δυνατότητες, που παρέχουν οι αντίστοιχες πλατφόρμες. Είναι αλήθεια ότι, η ανάπτυξη των social media έχει δημιουργήσει μια νέα, παγκόσμια «αγορά», στην οποία δισεκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά επικοινωνούν, αλληλοεπιδρούν, μοιράζονται εμπειρίες και απόψεις, λαμβάνουν καταναλωτικές αποφάσεις.

Η εξέλιξη ορισμένων βασικών δεικτών της οικονομίας τους τελευταίους μήνες έχει θετικές εκπλήξεις, αλλά φανερώνει και κάποια ιδιαίτερα ανησυχητικά φαινόμενα. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η αύξηση του εισοδήματος ή, ακόμη καλύτερα, η αύξηση της εγχώριας ρευστότητας μεταφράζεται αυτομάτως σε ταχεία αύξηση των εισαγωγών και σε διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

Ακούγοντας κανείς – όσοι άκουσαν – την Φώφη Γεννηματά και παρακολουθώντας το Σαββατοκύριακο στο συνέδριο του ΠαΣοΚ, διαπίστωνε αυτό που πολλοί υποπτεύονται εδώ και καιρό: το ΠαΣοΚ τελείωσε, ολοκλήρωσε την διαδρομή του και τώρα απλώς αναμένει τις εξελίξεις, τις οποίες με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να καθορίσει.

σελίδα 1 από 493
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman