• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Από θέσεως...

Δεδομένων ότι:

Βάσει δυο σοφών ελληνικών γνωμικών, “ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται” και “οι φίλοι στα δύσκολα κρίνονται” βγάζουμε ηδη μερικά συμπεράσματα:
1. Ο Τράμπ, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Ρούτε και πολλοί άλλοι δεν είναι καθόλου καλοί καπετάνιοι.
2. Οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί, οι Φινλανδοί δεν είναι φίλοι μας, ούτε κανενός άλλου.
Και ένα μπόνους συμπέρασμα για τη Μέρκελ: δεν είναι καθόλου καλή καπετάνισα για την Ευρώπη, στο τελευταίο πειρατικό θα την ειχαν βάλει να περπατήσει τη σανίδα (σχετική φωτο).

Η μανιώδης άρνηση της Γερμανίας και των "δορυφόρων" της, Ολλανδίας και Φινλανδίας να δεχτούν την έκδοση "κορονο- ομολόγου" για τη στήριξη των Ευρωπαικών χωρών εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού, αποδεικνύει το πόσο προσκολημμένες είναι αυτές οι χώρες στο οικονομικό "μάνιουαλ" που χρησιμοποιήθηκε μέχρι σήμερα σε όλες τις κρίσεις.

Οι δυναμικές παρεμβάσεις της ΕΚΤ, ιδιαίτερα με το πρόγραμμα ομολόγων και η απόφαση της Κομισιόν να αφήσει στην άκρη για λίγο το Σύμφωνο Σταθερότητας είχαν δημιουργήσει την προσδοκία πως η κρίση του κορονοϊού οδηγεί την ΕΕ σε ριζοσπαστικές αποφάσεις, που θα επιτρέψουν στα κράτη - μέλη της να προβάλλουν ισχυρές αντιστάσεις στις ζημιές που προκαλεί η πανδημία. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, ωστόσο. αυτή η προσδοκία έχει χαθεί.

Η υγειονομική πτυχή της πανδημίας του κορονοϊού είναι ασυζητητί και η σπουδαιότερη. Το πόσοι άνθρωποι νοσούν ή θα νοσήσουν, πόσο γρήγορα η νόσος εξαπλώνεται, πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν και ποιος θα είναι ο τελικός απολογισμός αυτής της κρίσης σε ανθρώπινες ζωές, είναι η πρώτη και σημαντικότερη παράμετρος για την επόμενη ημέρα. 

Δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας η πρόβλεψη του έγκριτου και έγκυρου Γερμανικού Ινστιτούτου Robert Koch.  Η πρόβλεψη είχε θέμα την βραχυπρόθεσμη εξέλιξη (αριθμό κρουσμάτων) της πανδημίας του κορωνοϊου. Συγκεκριμένα η πρόβλεψη αναφέρει:

Χωρίς να αντιδρώ κομπλεξικά και για να «κάνω τον έξυπνο», έχω τις δικές μου, καθαρά προσωπικές  και καθόλου «πολιτικές» επιφυλάξεις απέναντι σε  δισταγμούς, μέτρα και αποφάσεις  που ελήφθησαν από την Πολιτεία αυτές τις «μαύρες μέρες» της μάχης μας κατά του κορωναιού.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδιών (WTTC) έχει προειδοποιήσει επίσημα ότι η πανδημία του κορονοϊού απειλεί 50 εκατ. θέσεις εργασίας στην τουριστική βιομηχανία διεθνώς, ενώ προβλέπει ότι ο κλάδος μπορεί να υποχωρήσει μέχρι και κατά 25% το 2020. Για την Ελλάδα, μια χώρα στην οποία ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα εξωστρέφειας, με καθοριστικό ρόλο στην απασχόληση και στην περιφερειακή ανάπτυξη, η ενίσχυση του κλάδου πρέπει να αναδειχθεί σε προτεραιότητα, με κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων και εργαλείων.  

Σήμερα Πέμπτη 26 Μαρτίου συμπληρώνεται ακριβώς ένας μήνας από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα. 

Όπως γνωρίζουμε τέσσερις (4) ειναι οι βασικές ελευθερίες που ορίζουν το δημοκρατικό πολίτευμα: 1. Η ελευθερία του λόγου, 2. Η ελευθερία του θρησκεύματος, 3. Η ελευθερία απο τον φόβο, 4. Η ελευθερία απο την ανέχεια

Ενώ όλοι είναι στραμμένοι στις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει την επέκταση της πανδημίας και να προφυλάξει τον πληθυσμό, υπάρχει και μια παράλληλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πρωτοφανούς αυτής κρίσης. Όπως η προσπάθεια των υγειονομικών είναι ένα παιχνίδι με τον χρόνο ώστε να μην καταρρεύσει ξαφνικά το σύστημα υγείας, έτσι και ο οικονομικός σχεδιασμός είναι ένα παιχνίδι με το χρόνο ώστε να μην εξαντληθεί η ρευστότητα της οικονομίας και ακολουθήσει κατάρρευση.

Απαγόρευση κυκλοφορίας. Σύμφωνοι. Άλλωστε οι περισσότεροι πολίτες τηρούσαν τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και πριν αποφασιστεί το σκληρότερο lockdown. Το παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του: «Ευχαριστώ τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που κατάλαβαν την απειλή και μένουν στο σπίτι. Δεν θα αφήσω, ωστόσο, μερικούς επιπόλαιους να υπονομεύσουν την ασφάλεια των πολλών»., είπε.

Δεν μπορεί να υπάρχει απόλυτη ομοφωνία για τον τρόπο αντιμετώπισης μιας τόσο σοβαρής κρίσης.

σελίδα 1 από 503
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman