• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Από θέσεως...

Συμπληρώνονται εφέτος 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Το 1922 το νεαρό Ελληνικό κράτος (100 περίπου χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης) είχε φθάσει στο απόγειο της ακμής του. Παρά τις 3 χρεοκοπίες (1827,1843,1893) και τον εθνικό διχασμό που ταλαιπωρούσε την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου από το 1914-15, οι Έλληνες έχουν απελευθερώσει όλα τα εδάφη που κατοικούν υπόδουλοι αδερφοί. 

Η αύξηση του πληθωρισμού κατά 5,1% τον Δεκέμβριο, δεν ανησυχεί την Τράπεζα της Ελλάδος διότι θεωρεί ότι είναι ένα παροδικό φαινόμενο το οποίο θα υποχωρήσει μέσα στο 2022. Συγκεκριμένα ο Διοικητής της Τράπεζας κ. Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί ψηλά τους πρώτους μήνες του έτους αλλά θα υποχωρήσει από την άνοιξη και μετά ώστε τελικά να διαμορφωθεί στο 3% το’22 και να αποκλιμακωθει σε επίπεδα χαμηλότερα το ’23. Αυτή είναι και η άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Για την Ελλάδα προβλέπεται ονομαστικός ρυθμός ανάπτυξης 8% το 2022 έναντι 9% του ΄21 ενώ για το σύνολο της Ευρωζώνης η ΕΚΤ προβλέπει πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 4%. Θεωρητικά η Ελλάδα θα έχει πάνω από 4% πραγματικό ρυθμό, η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει 5%. Ταυτόχρονα με την αύξηση του πληθωρισμού έχουμε στην Ελλάδα ένα πολύ αυξημένο δημοσιονομικό έλλειμμα που έφτασε το 7% του ΑΕΠ το ΄21 λόγω κυρίως των δαπανών για την πανδημία, το οποίο ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας θεωρεί ότι θα πρέπει να εκμηδενιστεί μέχρι το 2023. Στόχος του προϋπολογισμού είναι να μειωθεί φέτος σε 1% και αυτό μπορεί να συμβεί αν δεν δοθούν ξανά τα 16 δισ ευρώ που δόθηκαν εκτάκτως για την πανδημία.

Η αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ  ποτέ δεν έδειξαν ενθουσιασμό για την κατασκευή του αγωγού EastMed. Απλά απέφευγαν  να εκφράσουν δημόσια την αντίθεσή τους. Ίσως γιατί στη συμφωνία μετείχε το «αγαπημένο» Ισραήλ και άλλες δύο χώρες, η Ελλάδα και η Κύπρος που τις θέλουν στη σφαίρα επιρροής τους, πιθανώς γιατί έβλεπαν την υπογραφή της ως πολιτικό ανάχωμα κατά κάποιο τρόπο, απέναντι στην επιθετικότητα και προκλητικότητα της ενοχλητικής Τουρκίας, που το 2020 –τότε έπεσαν οι υπογραφές – βρισκόταν σε έξαρση, ενδεχομένως γιατί το εγχείρημα είχε ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάθε χρόνο η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι αργία στις ΗΠΑ, καθώς τιμάται η μνήμη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και είναι ασφαλώς μία καλή ευκαιρία για μία αναδρομή στην... κληρονομιά που μας άφησε.

Σύνηθες στην καθ΄ ημάς πραγματικότητα είναι το «πέταγμα» της μπάλας από την πολιτική αρχή είτε στη δικαστική είτε στις ανεξάρτητες αρχές για σειρά καυτών» ζητημάτων, όπου υπάρχει είτε απροθυμία παρέμβασης, είτε αδυναμία πολιτικής λύσης. Κι αυτό την ώρα που στο σύγχρονο πολιτικό θεσμοθετημένο λόγο είναι κυρίαρχη η απόδοση μέγιστης βαρύτητας στη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών αυτών, που για πολλούς αποτελούν και απόδειξη εύρυθμης λειτουργίας της δημοκρατίας και ενός συστήματος εσωτερικών ελέγχων και ισοστάθμισης εξουσιών.

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, εθνικούς και διεθνείς. Όμως όλοι αυτοί οι παράγοντες συντείνουν στην υπόθεση ότι τελικά θα είναι μια χρονιά ανάπτυξης, με εμπόδια που σχετίζονται κυρίως με την εξέλιξη της πανδημίας. Αν δηλαδή η πανδημία δεν επιφέρει αναγκαστικά κλείσιμο των οικονομιών, διακοπή του εμπορίου ή άλλες μεγάλες ανατροπές διεθνώς, η ελληνική οικονομία θα κινηθεί ψηλότερα από ότι πέρυσι ενώ στα καλύτερα σενάρια δεν αποκλείεται να τη δούμε να απογειώνεται.

Με αφορμή τα νέα γεγονότα βίας, τρομοκράτησης και καταλήψεων σε πανεπιστημιακούς χώρους, αλλά και τις μπαρούφες πολιτικών που προθυμοποιούνται να προσφέρουν άποψη με κομματικές θέσεις, οι πρόσφατες σχετικές εμπειρίες του υπογράφοντος από αγγλικά πανεπιστήμια (με την ιδιότητα του γονέα, για να μην παρεξηγούμαστε), είναι οι εξής:

Υπάρχουν 10 λόγοι για τους οποίους το Χρηματιστήριο καταγράφει άνοδο 7% μέσα στις 7 πρώτες συνεδριάσεις του 2022 και φιγουράρει στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως.

Αν προκύπτει κάτι «θετικό» από τον νέο ξυλοδαρμό καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου την ώρα μαθήματος από συμμορία δήθεν αναρχοαυτόνομων μπαχαλάκηδων, ίσως εγκάθετων σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι ο Σύριζα έσπευσε αμέσως να τους καταγγείλει και να καταδικάσει το βάναυσο ξυλοφόρτωμα.

Οι εκλογές στη Γαλλία και στις ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τις εκλογές στην Λιβύη και στον Λίβανο που θα επηρεάσουν τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για τις εκλογές στην Σερβία που θα επηρεάσουν την σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων.

Θόρυβο προκάλεσαν οι εκτιμήσεις του πολιτικού αναλυτή και συμβούλου κατά καιρούς πρωθυπουργών (Κ. Καραμανλή, Αλ. Τσίπρα κλπ.), Γιάννη Λούλη. Τις διατύπωσε αρχικά στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στη συνέχεια στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε στον «Σκάι» και αφορούσαν την πορεία μαζί με τις επιδόσεις του αρχηγού του Σύριζα στην αντιπολίτευση, αλλά και τη σημερινή πολιτική κατάσταση γενικότερα.

Εκ πρώτης όψεως, η πρώτη παράγραφος της είδησης φαίνεται τουλάχιστον καλή : Τo Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής Μαργαρίτα επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης. Όπως σημειώνει σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο οργανισμός, «μαζί με τον κύριο Γρηγόρη Δημητριάδη, Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού, στήριξαν έμπρακτα το έργο των καλλιτεχνών μας, μια στήριξη ιδιαίτερα σημαντική για την αναγνώριση των καλλιτεχνικών δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία».

Έχουμε τις δικές μας αβεβαιότητες για το 2022, από πάνω όμως υπάρχουν και οι διεθνείς, που είναι μεγάλες, επηρεάζουν την Ελλάδα που δεν είναι απόμακρο νησί, όπως νομίζουν μερικοί και επομένως δεν μπορούν να αγνοηθούν. Άλλωστε όλοι οι λογικοί άνθρωποι απανταχού του πλανήτη γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο κόσμος βιώνει συγκυρία ρευστότητας, με πολλές σταθερές να τρίζουν.

σελίδα 1 από 554
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman