• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Από θέσεως...

Πριν από λίγες ημέρες ισχυρίσθηκα πως η θριαμβολογία σχετικά με την υποδοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τις αγορές, απλώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και κυρίως δεν μπορεί να βασισθεί στην αντίδραση των αγορών η διαπραγματευτική πολιτική για τα πλεονάσματα. Σε ιδιωτικά κυρίως σχόλια από φίλους, έγινε αναφορά στο διεθνές κλίμα που «γύρισε» τον τελευταίο καιρό – Ιταλία, διαφαινόμενη ύφεση στη Γερμανία, Τραμπ/Κίνα, κλπ. Αναφέρθηκα τόσο στη σημαντική βελτίωση σε σχέση με τρεις μήνες πριν, αλλά και στο διεθνή παράγοντα. Πάντως, πάντα κάτι θα γίνεται που θα επηρεάζει. Για να είναι σαφής η εικόνα, ετοίμασα ένα διαγραμματάκι με την εξέλιξη της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου και του spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού. Μπλε καμπύλη η απόδοση του 10ετούς, κόκκινη το spread. Οι μπάρες είναι οι ημερομηνίες ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών. Ας το διαβάσουμε, λοιπόν.

Πριν από 25 χρόνια κατ’ ανάθεση του ΙΟΒΕ δημοσίευα μελέτη με θέμα τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.) στα τότε 30 χρόνια λειτουργίας της. Στόχος ήταν να ποσοτικοποιηθούν οι αποφάσεις της Επιτροπής και στην συνέχεια να εξεταστεί σε τί ποσοστό είχαν επιτευχθεί οι στόχοι των επιμέρους αποφάσεων. Άλλες εποχές, αφού στα χρόνια που πέρασαν η ανάπτυξη με την καθολική ψηφιοποίηση των αγορών ανέτρεψε πλήρως την επικρατούσα τότε λογική άσκησης της βιομηχανικής πολιτικής. Για τον οικονομολόγο σήμερα, και δυστυχώς όχι για τον νομικό ή τον πολιτικό επιστήμονα, η κρατική παρέμβαση και η προστασία του ανταγωνισμού όλο και ταχύτερα μεταφέρονται από το Κράτος και τις ανεξάρτητες αρχές του στις Πλατφόρμες. Την εποχή λοιπόν που στην Βουλή συζητάμε για την αποχώρηση της κ. Θάνου, στην επιστήμη μελετάμε πώς ο κρατικός έλεγχος και η παρέμβαση πραγματοποιείται αποτελεσματικότερα και ανεμπόδιστα από τα δίκτυα και τις πλατφόρμες διαμεσολάβησης. 

 

Εν αναμονή των πρώτων, επίσημων και σημαντικών διεθνών επαφών του Πρωθυπουργού τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, η κινητικότητα σε πεδία πέραν της οικονομίας φαίνεται ότι θα διαμορφώσει ένα πλαίσιο εξελίξεων σε ό,τι αφορά και την γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας. 

Τα 6 δισ. ευρώ που έχασε λογιστικά το Χρηματιστήριο στις πρώτες 10 συνεδριάσεις του Αυγούστου, είναι μία ισχυρή και αναμενόμενη διόρθωση. Ωστόσο από την αρχή του 2019 η κερδισμένη κεφαλαιοποίηση φθάνει τα 10,4 δισ. ευρώ.

Η νέα κυβέρνηση κινείται με ταχύτητα και αποφασιστικότητα, χωρίς να φοβάται τις δύσκολες αποφάσεις, όπως απέδειξε με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Και εφόσον καταφέρει να περάσει μεταρρυθμίσεις για να διευκολύνει την ανάπτυξη και να περιορίσει τη γραφειοκρατία, το "μπαλάκι" περνάει στους ιδιώτες οι οποίοι θα πρέπει να επενδύσουν και να αυξήσουν την παραγωγή και το ΑΕΠ.

Το 2021 με σπάταλη μεγαλοπρέπεια θα γιορτάσουμε τα διακόσια χρόνια της απελευθέρωσης μας από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Μάλιστα την οργάνωση της πολύσημου φιέστας την ανέλαβε η δοκιμασμένη το πάλαι εγχώρια Λέϊντυ Γκοντάϊβα. Οι απανταχού Έλληνες θα αισθανθούμε εθνικώς υπερήφανοι, ρίγη θα μας πνίξουν, τα στήθια θα φουσκώσουν, ο Κολοκοτρώνης κι ο Καραϊσκάκης θα κατέβουν απ' τα κάδρα και θα ξεσπαθώσουν, "πάλι με χρόνια με καιρούς"... Οι Ευρωπαίοι και το παιδί τους (οι Αμερικανοί) θα μας χτυπούν φιλικά τη πλάτη, θα μας εγκωμιάζουν, θα μας διαβεβαιώνουν για άλλα διακόσια χρόνια αίγλης, αλκής και δόξης. Ο Γιούγκερ - απ' τη χαρά του - θα κατεβάσει ίσαμε διακόσιες σαμπάνιες.

Έχοντας πολύ πρόσφατα τα συναισθήματα και τις εικόνες από τις πλημμύρες της Μάνδρας και της φωτιάς στο Μάτι και αναμετρώντας τις αλαζονικές , επιπόλαιες και ατελέσφορες συμπεριφορές της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού, της Περιφερειάρχου, των κάθε λογής ειδικών, συμβούλων, επιστημόνων, ,φορέων, οργάνων,  αμέσως μετά τις θριαμβευτικές νίκες της Νέας Δημοκρατίας φέτος το καλοκαίρι, έπιασα τον εαυτό μου σκέφτεται: « Νέα κυβέρνηση, νέες Αυτοδιοικητικές Αρχές, ακόμα δεν έχει γίνει ΤΙΠΟΤΑ στις ορφανεμένες περιοχές. Τι θα γίνει αν μας «τύχει» καμιά νέα τραγωδία;»

Πολύ δύσκολη εξίσωση αποδεικνύεται τελικά η διάσωση των εταιριών, που είτε έχουν πολλά τραπεζικά χρέη (Creta Farms), είτε είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας εάν δεν βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, όπως είναι η περίπτωση της Folli Folli Group.

Πολλή συζήτηση έχει αρχίσει εδώ και καιρό για το μέλλον της Δημόσιας ( Κρατικής τέλος πάντων, όσο κι αν δεν μας αρέσει) Ραδιοτηλεόρασης. Της ΕΡΤ εν ολίγοις. Που τα τελευταία είκοσι χρόνια – και βάλε- πάει απ΄ το κακό στο χειρότερο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και παλαιότερα όλα ήταν ανθηρά και ουσιαστικά. Η ΕΡΤ ήταν ΠΑΝΤΑ ευάλωτη και …ευεπίφορη. Εργαλείο για να κάνουν κάποιοι τη δουλειά τους.  Όχι ότι δεν έχουν υπάρξει θετικές περίοδοι, με αξιόλογες προσπάθειες και άξιους ανθρώπους, κάτι που αποδεικνύεται και από το ότι όταν δημιουργήθηκε η Ιδιωτική Τηλεόραση, ΟΛΟΙ έσπευδαν να δελεάσουν και να πάρουν κοντά τους στελέχη της ΕΡΓΤ λόγω εμπειρίας, τεχνογνωσίας και προσόντων. Όλο το οικοδόμημα της Ιδιωτικής Τηλεόρασης στήθηκε πάνω στην ΕΡΤ και τους ανθρώπους της. Και αφού η «γενιά» αυτή…. αφυπηρέτησε, πετάχτηκε σαν στυμμένη λεμονόκουπα. Γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι, όλη αυτή η ικανότητα, όλη αυτή η εμπειρία θαυματούργησε στην Ιδιωτική Τηλεόραση αλλά ΔΕΝ θαυματούργησε όταν ήταν στην ΕΡΤ;

Η κοινοβουλευτική διαδικασία της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, φανέρωσε πολλά για τις διαθέσεις, τις δυνατότητες, την κατάρτιση και τις ικανότητες πολιτικών δυνάμεων και προσώπων στην νέα Βουλή.

Μια από τις πολλές «ιδιαιτερότητες» της Ελλάδας προέρχεται από την πληθυσμιακή εποχικότητα της. Ο πληθυσμός της Ελλάδας τριπλασιάζεται κάθε καλοκαίρι λόγω τουρισμού και το πρόβλημα γίνεται πολύ έντονο στις τουριστικές περιοχές. Η χώρα είναι άδεια τον χειμώνα, όταν οι Έλληνες μαζεύονται στα αστικά κέντρα, αλλά γεμίζει το καλοκαίρι από τουρίστες, ντόπιους και ξένους, οι οποίοι προκαλούν χάος σε περιοχές που δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες υποδομές. Ιδιαίτερα σε περιοχές με πολύ μεγάλη τουριστική ζήτηση, όπως είναι τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου και κυρίως οι Κυκλάδες. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες τουριστικές περιοχές αλλά στις Κυκλάδες το χάος είναι πρωτοφανές.

Η στραβή στις διεθνείς αγορές ψιλοέγινε. Κατρακύλα το Χρηματιστήριο Αθηνών, οριακά χειρότερα (οριακή ή μικρή αύξηση αποδόσεων) τα ομόλογά μας. Η πτώση στο χρηματιστήριο ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από αυτήν στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές - οι δε τράπεζες, σοκ και δέος. Τα ομόλογα της ευρωζώνης κατέγραψαν σημαντική μείωση αποδόσεων - νωρίτερα κατά τη διαπραγμάτευση είχαμε και ράλλυ, το οποίο γύρισε εν μέρει.

Η Επιμελητηριακή Κοινότητα εδώ και πολλά χρόνια καταβάλλει επίμονες προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου χωροθέτησης και αδειοδότησης των επιχειρήσεων, διατυπώνοντας τεκμηριωμένες προτάσεις.

σελίδα 1 από 484
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman