• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Από θέσεως...

Σήμερα το 10ετές ομόλογο έκλεισε με απόδοση 1.35%. Από 2.1% πριν δύο εβδομάδες. Στο διάστημα που μεσολάβησε έγιναν οι ανακοινώσεις της ΕΕ και της ΕΚΤ. Να θυμίσω πως το πρωί της ημέρας που ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα της ΕΚΤ, 18/3, η απόδοσή του είχε ξεπεράσει το 4%. Στο μεσοδιάστημα έγιναν και αγορές ελληνικών ομολόγων (τουλάχιστον €4.5 δισ) από το Ευρωσύστημα. 

Το κύριο θέμα που απασχολεί σήμερα την επιχειρηματική ζωή της χώρας είναι εάν με την κρατική βοήθεια που αιτούνται γνωστές εταιρίες λόγω του δίμηνου lockdown, σοβεί ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα νέος κύκλος με εταιρίες - ζόμπι όπου η ελληνική επιχειρηματική ιστορία βρίθει από εκατοντάδες περιπτώσεις εάν σκεφτούμε τι είχε συμβεί στις δεκαετίες 80-90 και 2000.

Σε δυο προηγούμενα άρθρα μας αναφερθήκαμε στις πιθανές ευθύνες της Κίνας ως προς την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού και στις βαριές οικονομικές επιπτώσεις που θα προκύψουν για το διεθνές οικονομικό status της, εφ' όσον αυτές οι ευθύνες επιβεβαιωθούν. Ήταν μία υπόθεση εργασίας που είχε και ρεαλιστική συλλογιστική βάση. Αυτά όμως ίσχυαν έως πρίν λίγες ημέρες, όταν δηλαδη γράφτηκαν αυτά τα άρθρα.

Το Bloomberg μεταδίδει πως μέχρι στιγμής η ΕΚΤ έχει αγοράσει στο πλαίσιο της παρέμβασης για την πανδημία, αξιόγραφα συνολικής (ονομαστικής) αξίας €234.7 δισ. Απ' αυτά €4.7 δισ πήγαν σε ελληνικά χαρτιά.

Στον απόηχο της υγειονομικής κρίσης, η Ελλάδα έχει τη μεγάλη ευκαιρία να διαχειριστεί σημαντικούς πόρους, για να αποκτήσει επιτέλους ένα βιώσιμο, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο. Τα 32 δισ. ευρώ που διατίθενται από το Next Generation EU, μαζί τα 19 δισ. ευρώ του επόμενου ΕΣΠΑ ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ, ή το 27% περίπου του ΑΕΠ της χώρας. Τα κονδύλια αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε η Ελλάδα να πραγματοποιήσει ένα καλά μελετημένο άλμα ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια.

Φανταστείτε μία χώρα 320 εκατομμυρίων κατοίκων εκ των οποίων οι 40 εκατομμύρια είναι άνεργοι, οι φυλετικές διακρίσεις και οι κοινωνικές ανισότητες εντείνονται, ενώ η πρόνοια και η δημόσια υγεία είναι λέξεις άγνωστες. Κανονικά ο Πρόεδρός της θα έπρεπε πράγματι να κρύβεται στα υπόγεια του σπιτιού του. Αυτό για τον Τραμπ, όμως, συνέβη μόνο για λίγες ώρες. Η εξέγερση θα σβήσει και οι εκλογές στις ΗΠΑ έρχονται και είναι κομβικής σημασίας.

Η ομάδα των πλουσιότερων χωρών του κόσμου, G20, ανακοίνωσε πως οι μισές από τις χώρες που έχουν σχετικό δικαίωμα, αιτήθηκαν αναστολής πληρωμών διμερών χρεών.

Σε πολλά απο τα προηγούμενα άρθρα μας και με αφορμή τις ακραίες απόψεις που διατυπώνονταν εκείνη την χρονική περίοδο για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις που θα είχε στην οικονομική και κοινωνική ζωή, καταγγείλαμε όσους εντελώς αβασάνιστα υιοθετούσαν θεωρίες παγκόσμιας συνομωσίας, προανήγγειλλαν εκατομμύρια θύματα και προέβλεπαν βιβλική καταστροφή στην οικονομία. Τότε τους ονομάσαμε "εμπόρους του φόβου". 

Ό,τι και να πει και με όποιον τρόπο και αν διαβεβαιώσει ο Πρωθυπουργός, η εκλογολογία δεν σταματά. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα εντάθηκε. Διάφορα ευφάνταστα σενάρια φέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προκηρύσσει εκλογές σχετικά σύντομα, ειδικώς αφότου έγιναν γνωστές και οι λεπτομέρειες της πρότασης της Επιτροπής για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και τα περίπου 30 δισ. που αναλογούν στην Ελλάδα να εισπράξει. 

Άνεμος συγκρατημένης αισιοδοξίας πνέει τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα επιχειρηματικά γραφεία της χώρας. Οι μεγάλες και σοβαρές επιχειρήσεις έβαλαν ξανά μπροστά τις μηχανές παραγωγής και δείχνουν ότι δεν τους έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι από τη δίμηνη καραντίνα.

Τολμηρό και φιλόδοξο το σχέδιο της Κομισιόν, θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα στο μέλλον, αλλά για το σήμερα που η οικονομία "καίγεται" για ρευστότητα, η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει από αλλού πόρους.

Εδώ και αρκετά χρόνια, η επιμελητηριακή κοινότητα αναδεικνύει την ανάγκη ενόςσύγχρονου, ολοκληρωμένου Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, το οποίο θα διασφαλίζει προβλεψιμότητα, σαφείς κανόνες χωροταξικής ευνομίας και περιβαλλοντικής προστασίας, παράλληλα με ουσιαστικά κίνητρα υπέρ της επενδυτικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σημείο αναφοράς σε αυτή την προσπάθεια, αποτελεί η έρευνα – μελέτη που εκπόνησε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, με αντικείμενο τη διερεύνηση, την καταγραφή, την αξιολόγηση και την τεκμηρίωση σημαντικών θεμάτων για τη διαχρονική χωροταξική υποδομή της χώρας, τόσο στο θεωρητικό, όσο και κυρίως στο θεσμικό και νομοθετικό επίπεδο, με εστίαση στις τελευταίες πέντε δεκαετίες.

Η γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή μας και το οικονομικό βάρος που φέρνει η πανδημία οδηγεί αυτόματα σε μια σειρά από κρίσιμες αποφάσεις, για στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας. Αποφάσεις για κρατικές ενισχύσεις, που όμως θα στηρίξουν εθνικούς πρωταθλητές, που η ανάπτυξή τους και η διατήρησή τους σε μοντέλα διοίκησης με κυρίαρχο τον ελληνικό και εθνικό χαρακτήρα, αναμένεται να κρίνουν το μέλλον της χώρας στην επόμενη μέρα σε τομείς κομβικούς για την εθνική οικονομία.

σελίδα 1 από 510
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman