ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ημι-υπαίθριοι εκβιασμοί

12:21 - 14 Ιουλ 2009 | Από θέσεως...
Εφόσον στόχος του ΓΟΚ ήταν ο περιορισμός της δόμησης για να είναι οι πόλεις πιο ανθρώπινες, να μη σκοτεινιάσουν οι δρόμοι από κτίρια-θηρία και η διατήρηση του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα της κάθε περιοχής, πείτε μου σε τι συμβάλλει το κλείσιμο ή μη του ημιυπαίθριου, αφού ΧΤΙΖΕΤΑΙ! Πρόκειται περί ηλιθιότητας της οποίας η διατήρηση ωφελεί μόνο όσους χρηματίζονται για να χάνονται οι «καταγγελίες» των κακόβουλων γειτόνων και των καλοθελητάδων που έρχονται για έλεγχο από τις υπηρεσίες.

Ο κιτρινισμός και η ημιμάθεια στα ΜΜΕ για το θέμα είναι χαρακτηριστικά της νοημοσύνης τους. Ακουγα προ καιρού οργισμένο δημοσιογράφο να κραυγάζει: «Φταίνε οι αρχιτέκτονες που τα σχεδιάζουν και οι εργολάβοι που...». Ήμαρτον με τη βλακεία! Ο αγοραστής που εκβιάζει τον κατασκευαστή για να του κλείσει τον ημιυπαίθριο δεν έχει ευθύνη; Ο οικοπεδούχος που δίνει το οικόπεδο σε όποιον του βγάλει τα περισσότερα τετραγωνικά (σε όποιον έχει τις άκρες στην πολεοδομία, δηλαδή!) δεν έχει ευθύνη; Το κράτος με τη γελοία αυτή ρύθμιση, που μόνο παρα-εισόδημα για τα λαμόγια παράγει, δεν έχει ευθύνη; Πήγε και με κρυφή κάμερα ο ανόητος (δημοσιογράφος) για να του εξηγήσει η μεσίτρια αυτά που ξέρει όλη η Ελλάδα.

Η μόνη αλήθεια για τους ημιυπαίθριους είναι ότι επρόκειτο για μια κακή ρύθμιση από την αρχή, που κανείς δεν ασχολήθηκε να διορθώσει όσο ήταν καιρός. Και τώρα ήρθε η ώρα για το κράτος-πασά να εισπράξει τα λύτρα για μια κατάσταση που το ίδιο δημιούργησε.

Πείτε μου εσείς, αν μετά από αυτή την «τακτοποίηση» θα σταματήσουν να κλείνουν οι Η/Υ χώροι ή να χτίζονται. Ασχολήθηκε κανείς να δει γιατί έγιναν όλες αυτές οι «παράνομες» οικοδομές; Φυσικά και όχι. Στην καλύτερη περίπτωση, θα καθιερωθεί ένα ετήσιο πρόστιμο τακτοποίησης, γιατί το ταμείον είναι μείον και η ομηρία θα συνεχιστεί.

Καταργήστε τη διάταξη για τους ημιυπαίθριους, ενσωματώστε τα τετραγωνικά στην κύρια δόμηση και ζητήστε ευθέως τα λεφτά που χρειάζεται η κρατική μηχανή σας (έτσι χάλια που τα καταφέρατε). Σταματήστε κάποτε τις αστειότητες, γιατί όσο κι αν φωνάζουν οι ημιμαθείς από τα ΜΜΕ, δεν πείθουν. Επιτέλους ενηλικιωθείτε και σταματήστε να κρύβεστε πίσω από τη φούστα της μαμάς και όσων τη ράβουν. Ορίστε όγκο/ύψος και πρασιές και αφήστε τον κόσμο να χτίσει τα σπίτια του όπως καταλαβαίνει χωρίς τους εκβιασμούς σας! Και κάτι τελευταίο: την επόμενη φορά που θα αναφερθείτε στις «ρυθμίσεις που ήδη αποδίδουν» στα προεκλογικά σας σποτ, φροντίστε να τις έχετε ψηφίσει πριν κλείσετε τη Βουλή, εκτός αν είναι αυτού του επιπέδου, οπότε ορθώς τις αφήσατε στα συρτάρια σας.

Κωνσταντίνος Αλεξάκος,
αρχιτέκτονας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.